Försäkringskassan: Utbrändhet ingen arbetsskada
Utbrändhet är ingen arbetsskada, anser Försäkringskassan som inte beviljar ersättning i två uppländska fall. Men länsrätten, och i det ena fallet också kammarrätten, har gett de sökande rätt och uppmanar Försäkringskassan att betala ut livränta.
Förhållandena ledde till att över 80 procent av de anställda på företaget slutade. Kvinnan sjukskrevs på heltid hösten 1999 med diagnosen utmattningsdepression. Hon ansökte 2002 om att få sjukdomen klassad som arbetsskada och hon skulle därmed få rätt till livränta.
"Saknar försvarsmekanism"
Men Försäkringskassan sade nej. I beslutet hänvisas till andra bakomliggande faktorer som kan ha gjort att kvinnan "överreagerat på arbetssituationen". Arbetet har accelererat situationen, skriver man, men i bakgrunden finns också kvinnans egen otrygghet, självutplånande karaktär och dåliga strategier för att bemöta stressen. Hon verkar sakna någon sorts försvarsmekanism, anser en försäkringsläkare.
I Försäkringskassans riktlinjer för vad som är arbetsskada finns psykiskt påfrestande arbetsförhållanden med, däremot inte sjukdomar som orsakats av vantrivsel, företagsnedläggning eller bristande uppskattning i arbetet.
Utmattningsdepression är fortfarande ett "kontroversiellt begrepp", skriver Försäkringskassan som alltså tycker att annat än arbetet kan ha spelat in då kvinnan sjukskrevs.
Gav henne rätt
Kvinnan överklagade beslutet och både länsrätten och kammarrätten (sedan Försäkringskassan överklagat länsrättens dom) ger henne rätt.
Länsrätten anser det klarlagt att hon i arbetet utsatts för sådant som kan ha gett upphov till sjukdomen. Rätten slår fast att inget tyder på att kvinnan haft några som helst besvär före anställningen 1995.
Kammarrätten delar den bedömningen och fyller på med att det numera råder viss vetenskaplig enighet om att arbetsrelaterad stress kan orsaka utmattningssyndrom eller utmattningsdepression.
Fler och tyngre uppgifter
Det andra fallet gäller en vaktmästare i Uppsala, en man på dryga 40 år. Efter neddragningar på arbetsplatsen, då han fick allt fler och allt tyngre arbetsuppgifter, sjukskrevs han i slutet av 1999 med diagnosen utbrändhet.
Våren 2004 beslutade Försäkringskassan att besvären inte kunde klassas som arbetsskada och att mannen inte har rätt till livränta. Omorganisationer och neddragningar på arbetsplatsen är inte sådant som i sig kan orsaka en arbetsskada, slogs det fast.
Svårt att säga nej
Vaktmästaren hade liksom den kvinnliga konsulten svårt att säga nej till nya uppgifter och utökat ansvar, och var mån om att göra ett så bra jobb som möjligt.
Länsrätten hävdar även här, i en dom tidigare i höstas, att det är frågan om en arbetsskada då det inte finns "konkurrerande orsaker till besvären". Jobbet och ingenting annat ligger bakom utbrändheten.
Försäkringskassan har också denna gång överklagat domen till kammarrätten som ännu inte behandlat ärendet.
Monika Svanholm, ansvarig för arbetsskador på Försäkringskassan, säger att man regelmässigt överklagar ärenden där utmattningssyndrom ska betecknas som arbetsskada.
— Vi driver den här frågan med stor intensitet. Syftet är att få klarhet så att alla kan behandlas lika, det är viktigt.
Hon säger att länsrätt och kammarrätt i dag omväxlande säger ja och nej sett över landet, att Försäkringskassan ansökt om prövningstillstånd i regeringsrätten, men som ännu inte beviljats.
— Det finns en stor osäkerhet och det är viktigt att vi får en lösning. Arbetet är en förklaring till de här sjukdomarna, men inte hela. Det saknas fortfarande kunskap på området, säger Monika Svanholm.
Johan Rudström
Fotnot:
Socialstyrelsen anser att termen utmattningssyndrom bör användas för stressrelaterad psykisk ohälsa, utmattningsdepression i de fall där också depression förekommer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!