Försäkringskassans återkrav blir polissak

Fram till september i år har Försäkringskassan beslutat om återkrav av felaktigt utbetalda bidrag om totalt 688 miljoner kronor. Det är en ökning med 29 procent på tre år. Bara var fjärde klarar av att betala pengarna i tid.

Uppsala2008-11-15 06:00
Försäkringskassans systematiska kontroll av bidragstagarnas inkomster har hårdnat. Statistik som myndigheten tagit fram för UNT:s räkning visar att det har gett resultat.
Fram till september i år har myndigheten beslutat att återkräva bidrag och ersättningar från privatpersoner om totalt 688 miljoner kronor. Motsvarande period 2005, som var året då satsningen på att hitta bidragsfuskare inleddes, hade knappt 535 miljoner kronor återkrävts. Det är en ökning om 153 miljoner kronor, eller 29 procent.
Statistiken visar också att bara var fjärde person som får ett återkrav klarar av att betala tillbaka pengarna innan förfallodagen, normalt 30 dagar efter att man fått besked.
75 procent av alla återkrav riskerar alltså att gå vidare till inkasso eller kronofogde. Det är dock en lägre andel än de senaste åren, då hela 80 procent inte klarat av att betala tillbaka pengarna i tid.

Av de 688 miljoner kronor som återkrävts fram till oktober i år har 172 miljoner kronor betalats tillbaka inom 30 dagar.
I Uppsala län finns ingen statistik för 2006-2008. År 2005 var de beslutade fordringarna 24,7 miljoner kronor, av dem var 24,5 procent återbetalade inom 30 dagar.
De flesta av återkraven är mindre summor, och leder heller inte till polisanmälan.
- Det kan handla om fel från vår sida, vi kan ha gjort dubbla utbetalningar, eller så har personen varit omedveten om att han eller hon fått för mycket pengar, säger Carina Hagelin Kjällman, enhetschef med ansvar för återkrav på Försäkringskassan i Uppsala.
Men under hösten har myndigheten hittat två rekordfall av bidragsfusk.
Det handlar om två Uppsalabor som krävs på över en miljon kronor var för felaktigt utbetald sjukpenning och sjukersättning. En av dem, en 61-åring, har enligt Försäkringskassan har sedan 2003 haft flera heltidsanställningar men trots detta fått sjukpenning och sjukersättning för totalt 1 072 400 kronor.
Den andra Uppsalabon, en 30-årig man, har lämnat oriktiga uppgifter om sin anställning vid insjuknandet 2001. Han har därför fått felaktig sjukpenning och sjukersättning i sju år och krävs nu på 1 033 500 kronor.
- Personerna har medvetet lämnat felaktiga uppgifter för att få ut sjukpeng och sjukersättning, säger Carina Hagelin Kjällman.
Det ena fallet upptäcktes genom myndighetens systematiska kontrollarbete, det andra genom en uppmärksam handläggare som "anade ugglor i mossen". Försäkringskassan har polisanmält 30-åringen för det misstänkta bedrägeriet. 61-åringen kommer också att polisanmälas inom kort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om