Enligt den plan för budgetarbetet som togs i december förra året skulle de rödgröna partierna har lagt sitt förslag till budget i början av juni. Det sköts dock upp därför att kommunens ekonomiska läge ansågs vara så allvarligt. Nytt datum sattes till den 14 september.
– Vi har ett extremt kärvt ekonomiskt läge som vi ärvt efter alliansens styre. Dessutom har vi en ny organisation. Men vi följer tidplanen som fullmäktige beslutade om förra året. Budgeten kommer att presenteras för kommunstyrelsen i november, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).
Men nämnderna skulle ha fått budgetförslaget redan i juni?
– Ja. Remisstiden blir lite kortare för nämnderna. Men tjänstemännen ville ha mer tid för att ta fram ett bättre underlag.
Folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan anser att de rödgröna borde ha haft bättre framförhållning.
– När budgeten kommer så här sent så innebär det att nämnderna får svårt att i tid hinna genomföra de satsningar som sannolikt kommer. Nedskärningar, för det måste majoriteten göra, kommer också att försenas jämfört med om budget lagts i våras. Det är inte bra, säger han.
Den senaste ekonomiska prognosen visade att Uppsala kommuns verksamheter riskerar ett underskott för i år på totalt 125 miljoner kronor. Det som räddar kommunens helårsresultat är extra utbetalningar av försäkringspremier, utdelning från kommunala dotterbolag och realisationsvinster.
Ett stort orosmoment är att nettokostnadsutvecklingen, den årliga ökningen av löner och priser, är fortsatt hög. Enligt prognosen ligger den på 4,7 procent - det är 1,4 procent högre än budget - trots att Uppsala redan ligger högt jämfört med liknande kommuner. Den måste ned för att klara nästa års budget.
– Vi gick in i 2015 med ett underskott på 165 miljoner kronor. Det är tufft att gå in i ett nytt år med de förutsättningarna. Men nu görs ett jättejobb ute i förvaltningarna för att minska kostnaderna, säger Marlene Burwick.
Mohamad Hassan anser att de rödgröna lovat mycket som han inte tror att partierna kommer att ha råd med.
– Allt från höjda lärarlöner och sociala investeringar till satsning på spårvagnar. Budgeten räcker inte till allt, säger han.
Dessutom tror han att de tre partierna har haft svårt att komma överens.
Det tillbaka visar dock Marlene Burwick.
– Vi har en jättebra diskussion, men som i alla majoriteter så finns olika åsikter, säger hon.