Forskar om situationen i förvaret

Migrationsverket vill förbättra sin verksamhet genom forskning. Uppsaladoktoranden Soorej Jose ska nu ta reda på vad som kan göra tiden som inlåst i Migrationsverkets förvar drägligare.

Soorej Jose forskar om behandlingen av flyktingar.

Soorej Jose forskar om behandlingen av flyktingar.

Foto: Erik Kulo

Uppsala2012-05-20 13:52

– Nu ger vi människorna som sitter frihetsberövade i förvar en röst.

Doktoranden Soorej Jose tar emot med sin huvudhandledare, Magdalena Bjerneld, i Institutionen för kvinnor och barns hälsas lokaler mitt i centrala Uppsala. Han berättar engagerat om situationen för de inlåsta i Migrationsverkets förvar. Där väntar de på avvisning eller på att deras rätt att uppehålla sig i Sverige ska utredas vidare.

I ett par år har Soorej Jose deltagit i det frivilligarbete som katolska församlingen Caritas S:t Lars i Uppsala gör på Migrationsverkets förvar i Märsta. Regelbundet besöker han de förvarstagna och agerar samtalspartner åt dem. Engagemanget ledde vidare till en uppsats under masterprogrammet i internationell hälsa vid Uppsala universitet. Uppsatsen har titeln: ”... Du är här; du är i ett svart hål...”, och pekar på de förvarstagna i Märstas egna erfarenheter och vad de, och även vad personalen, tycker skulle göra tiden i förvaret mer dräglig.
– Det här är en väldigt okänd verksamhet, och det finns nästan ingen forskning. Därför behöver vi veta mer om hur de tar sig igenom vardagen som inlåst och vad de behöver för att må bättre, säger Soorej Jose.

Kostnaden för att ha en person i svenskt förvar är cirka 3 500 kronor per dygn, och statens totalkostnad är sålunda allt annat än försumbar.
– I det perspektivet är det väldigt viktigt för myndigheterna att förstå vilka insatser, som exempelvis utbildning av personal, som förbättrar förståelsen för de förvarstagnas hälsotillstånd, säger Soorej Jose.

I sin uppsats beskriver han hur de försvarstagna upplever sig befinna sig i en hopplös situation, där tiden bara går till ingen nytta, där man utsätts för stor psykisk stress och där det krävs stöd för att kunna upprätthålla sin mentala hälsa. Slutsatsen är att det finns en brist på förståelse för de förvarstagnas strategier för att hantera stressen och de psykiska påfrestningarna. Men uppsatsen är trots allt en begränsad studie. I sin doktorsavhandling ska nu Soorej Jose besöka alla svenska förvar, och kanske även hinna med internationella jämförelser. Några dagar före intervjun besökte han tillsammans med Magdalena Bjerneld förvaret i Gävle. För henne var besöket en ny erfarenhet.
– Mina intryck var att det är en sorglig miljö, man ser en massa olyckliga människor som sitter inburade trots att de inte begått något brott, säger Magdalena Bjerneld.

Soorej Joses forskningsprojekt finansieras genom EU:s flyktingfond som förvaltas av Migrationsverket.
– Vi ser en stor nytta av att en extern partner granskar, säger Mikael Zaar, förvarsexpert på Migrationsverkets centrala stab.
I fokus för hans intresse står de försvarstagnas speciella status: de är frihetsberövade utan att vara misstänkta för brott eller ingå i sluten vård. Frågan är hur olika restriktioner påverkar individen och hur Migrationsverkets personal ska möta den stress och press som de försvarstagna lever under.
– Finns det saker vi inte insett om vår verksamhet, eller finns det saker som vi överdramatiserar? Det vill vi veta, säger Mikael Zaar.

I Soorej Joses studie ska även personalen och frivilligorganisationerna få komma till tals. En av hans rekommendationer till Migrationsverket i masteruppsatsen är att förbättra personalens utbildning när det gäller psykologiska och kulturella aspekter.
– Jag kan hålla med om att vi behöver bli bättre där, säger Mikael Zaar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om