Forskargrupp från Uppsala får del av jätteanslag

En forskargrupp i Uppsala är med och delar på ett jätteanslag från det amerikanska forskningsinstitutet NIH för att utveckla metoderna att transplantera insulinproducerande celler till patienter med svår diabetes.

Uppsala2004-10-06 13:07
Tillsammans med tre amerikanska och en kanadensisk forskargrupp ingår forskarna vid Rudbecklaboratoriet och Akademiska sjukhuset i det nätverk som tilldelas 75 miljoner dollar, dvs drygt 550 miljoner kronor, i den hittills största satsningen på att bota diabetes med en celltransplantation.
— Jätteroligt, jag vet inte om någon klinisk svensk klinisk medicinsk forskargrupp någonsin tidigare fått ett så här stort anslag, säger professor Gunnar Tufveson vid Akademiska sjukhusets transplantationskirurgiska klinik, som är en av forskarna i Uppsalagruppen.

Utvecklade metoder
Forskningen kring transplantation av insulinproducerande celler har skjutit rejäl fart under de senaste åren efter det att metoderna utvecklats så långt att flera patienter med diabetes efter transplantationen inte längre behöver insulininjektioner.
Ett stort kvarstånde problem är dock, som UNT tidigare berättat, att bara en liten del av de transplanterade cellerna överlever och sätter igång att tillverka insulin i sin nya kropp. Huvudparten dör nästan direkt efter transplantationen.
Med stöd av det ameriklanska jätteanslaget planerar forskarna i Uppsala att redan i början av nästa år inleda en prövning av en ny transplantationsmetod, som de hoppas ska ge ett bättre utbyte.
Studien ska omfatta 80 nordiska patienter. Hälften ska behandlas med gängse metod för celltransplantationen och hälften med en ny metod som utvecklats av forskargruppen i Uppsala.

Motverkar blodproppar
Den nya metoden innebär att de ur bukspottkörtlar från avlidna utvunna så kallade cellöarna liksom patienterna själva behandlas med läkemedel för att motverka uppkomsten av blodproppar.
— På så sätt hoppas vi kunna förhindra den massiva celldöden i samband med transplantationen, som är en följd av att det bildas små blodproppar i cellöarna, säger Gunnar Tufveson.
Inom de närmaste veckorna kommer en ansökan om att få genomföra patientstudien att lämnas in till Läkemedelsverket i Uppsala. Om inga problem med godkännandet uppstår tror Gunnar Tufveson att de första patienterna i studien kan börja behandlas i mars eller april nästa år.

Inkapsling av celler
Av de cirka 110 miljoner kronor som tilldelas forskargruppen i Uppsala ska ungefär hälften gå till arbetet med prövningen på patienter av den nya metoden.
Den andra halvan av anslaget ska användas för att i laboratoriet och djurförsök försöka ytterligare förbättra överlevnadschanserna för transplanterade insulinceller. Bland annat arbetar forskarna med metoder för att "kapsla in" cellerna så att de inte kan upptäckas och attackeras av mottagarens immunförsvar.

Fotnot: 27 nordiska patienter har genomgått en eller flera transplantationer med insuliproducerande som renats fram vid Rudbecklaboratoriet. Av de åtta patienter som transplanterats i Uppsala behöver i dag fem inte längre ta några insulininjektioner alls.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om