Forskarråd: Håll vikten mellan graviditeterna

Viktuppgång hos mamman mellan graviditeterna ökar risken för att hennes andra barn har svår syrebrist vid födelsen.

Martina Persson

Martina Persson

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2016-06-07 20:01

Det framgår av en stor svensk studie, som publiceras i den välrenommerade medicintidskriften PLOS Medicine.

– Våra resultat är ytterligare ett viktigt argument för att kvinnor bör undvika att dra på sig övervikt inför en graviditet och för att mammor efter förlossningen bör få rådet att försöker återgå till den vikt de hade innan de blev gravida, säger forskaren och barnläkaren Martina Persson vid Karolinska institutet och Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.

Studien bygger på uppgifter från det svenska födelseregistret om drygt en halv miljon kvinnor som någon gång under åren 1992 till 2012 födde såväl sitt första som andra barn.

Uppgifterna gäller bland annat mammornas BMI-värden vid det första besöket på mödravårdscentralen i början av graviditeten och hur många poäng barnet fick på det så kallade Apgar-testet som görs för att bedöma hur den nyfödde mår minuterna efter förlossningen. Sex eller färre poäng på den tiogradiga Apgar-skalan visar att barnet kan ha allvarlig syrebrist.

– Sedan tidigare vet vi att fetma hos mamman är en viktig riskfaktor för att barnet ska födas med livshotande syrebrist. Nu ser vi att risken för svår syrebrist hos det andra barnet ökar när mamman har gått upp i vikt mellan graviditeterna, i synnerhet för normalviktiga kvinnor, säger Martina Persson.

För barn vars mammor ökat i vikt med minst fyra BMI-enheter mellan graviditeterna var risken för låga Apgar-poäng 33 procent högre än för mammor som hade ungefär samma BMI-värde i början av såväl sin första som sina andra graviditet.

Viktuppgång mellan graviditeterna var också kopplad till förhöjda risker för kramper och för att barnet fått ner sitt eget bajs i luftvägarna.

– Det är dock viktigt att påpeka att de allra flesta barn till kvinnor som går upp i vikt innan de blir gravida föder friska barn trots riskökningarna. Eftersom viktuppgång mellan graviditeterna är vanlig får dessa relativa risker ändå stor betydelse för hur många barn totalt sett i samhället som föds med svår syrebrist, säger Martina Persson.

Studien kan inte förklara varför viktuppgång mellan graviditeterna ökar risken för att det andra barnet ska drabbas av svår syrebrist.

– Vi vet att flera fetmarelaterade tillstånd, som kroniskt högt blodtryck, havandeskapsförgiftning och diabetes, i sig är kopplade till komplikationer hos det nyfödda barnet. Den förhöjda risken för svår syrebrist hos barnet om mamman gick upp i vikt mellan graviditeterna kvarstod dock även när vi i vår analys räknade bort alla kvinnor med dessa sjukdomar, säger Martina Persson.

Fakta Fyra av tio går upp i vikt

Nära hälften, 46 procent, av alla mammor, som fött flera barn väger lika mycket i början av sin andra graviditet som de gjorde första gången de blev gravida. 41 procent går upp i vikt och 13 procent går ner i vikt mellan den första och den andra graviditeten.

Mer än var tredje kvinna som föder barn i Sverige är överviktig eller fet.

Viktökning hos mamman mellan det första och den andra graviditeten har tidigare även kopplats till ökad risk för att det andra barnet ska dö i livmodern eller under spädbarnstiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om