Forskning på Grönkulla

För hundra år sedan publicerade Lucy Maud Montgomery romanen Anne på Grönkulla i Kanada och året därefter gavs den ut i Sverige. Kanada Grönkullajubilerar stort i år. I Sverige har Uppsalaforskaren Åsa Warnqvist dragit i gång både forsknings-, bok- och jubileumsprojekt.

Uppsalaforskaren Åsa Warnqvist planerar att ägna de närmaste tre åren åt flera projekt kring Anne på Grönkulla.

Uppsalaforskaren Åsa Warnqvist planerar att ägna de närmaste tre åren åt flera projekt kring Anne på Grönkulla.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-03-01 00:01
Året var alltså 1908 och platsen Prins Edwards Ö i Kanada. Lärarinnan och posttjänstemannen Lucy Maud Montgomery gav ut sin bok Anne på Grönkulla. Hon anade inte hur den skulle sprida sig över världen och inspirera generationer av flickor...
- Boken gjorde omedelbar succé och trycket från läsare och förlag tvingade henne att skriva en hel serie om Anne, fast hon egentligen inte tänkte skriva mer än den första boken. Man märker faktiskt att böckerna blir lite sämre vartefter, säger fil dr Åsa Warnqvist.
Men i samma andetag fastslår hon att Anne på Grönkulla, särskilt första boken men också hela serien, är ...
- ... fantastiskt bra böcker!
Ironiskt nog tröttnade hon själv en bit in i boken, när hon läste den första gången som tioåring.
- Jag valde en annan bok av L M Montgomery i stället: Emily, också den nummer ett i en serie. Och jag älskade den från första stund. När jag läser om Emilyböckerna i dag, tycker jag - trots allt jag som litteraturvetare har plöjt - att de är de bästa böcker jag har läst. Att den första boken om Anne är lika bra, upptäckte jag inte förrän jag verkligen läste den i 15-16-årsåldern. Då tog jag alla mina fickpengar och köpte både Emily- och Anne-serierna.

I januari i år har Åsa Warnqvist dragit i gång ett eget forskningsprojekt om Montgomerys författarskap. Hon skall bland annat undersöka hur det gick med utgivning och försäljning av böckerna i serien om Anne, "under de här första 100 åren". Vilka upplagor hade böckerna, hur bra sålde de, hur bemötte kritiker och läsare böckerna - det tänker hon ta reda på.
- Och så ska jag undersöka hur Anne på Grönkulla har påverkat svenska författare.

Forskningen är inte det enda projektet. Redan i gång är också arbetet med en antologi, där svenska läsare själva berättar om sina läsupplevelser av Anne på Grönkulla. Efter att det projektet nämndes i en artikel i Svenska Dagbladet häromveckan, fick Åsa Warnqvist i ett svep in massor av läsupplevelser.
- Redan på måndagen strömmade det in ett 30-tal och sedan dess har det bara fortsatt. Det är verkligen jätteroligt och visar vilken kraft och betydelse den här boken har.
I höst skall hon lämna manus till sitt förlag, maj 2009 kommer boken ut.
- Jag hoppas att jag får in läsupplevelser från alla sorters läsare. Vem som helst får skriva, barn som läser böckerna nu, riktig gamla personer som läste dem när de var små, säger Åsa Warnqvist.
Får hon in fler berättelser från Anne-läsare än de som får plats i boken, hoppas hon kunna lägga dem alla på sin hemsida på internet.

Det tredje projektet driver Åsa Warnqvist tillsammans med Gabriella Åhmansson, som 1991 disputerade vid Uppsala universitet på Montgomerys Anneböcker ur ett feministiskt perspektiv.
- Vi ska arrangera en internationell forskarkonferens vid universitetet sommaren 2009 om Montgomerys författarskap och hennes betydelse i Sverige och världen. Den blir på engelska, men vi ska ha en dag på svenska för allmänheten, säger Åsa Warnqvist.
I sommar reser hon till Kanada för att delta i den jubileumskonferens, som hålls på Prins Edwards ö. Där skall hon tala om just läsupplevelser av Anne på Grönkulla i Sverige, med Astrid Lindgren som ett av de mer kända exemplen.
- Det är ju vid det här laget ganska känt att Astrid Lindgren influerades av den självständiga, rödhåriga Anne till sin ännu självständigare och rödhårigare Pippi Långstrump.
Anne på Grönkulla
Anne på Grönkulla handlar om den föräldralösa flickan Anne Shirley som av misstag kommer till syskonparet Marilla och Matthew Cuthbert i Avonlea i Kanada (de hade begärt att få en pojke från barnhemmet). Från början är tillvaron sträng och sträv för Anne i det Cuthbertska hemmet, men hennes okuvlighet och fantasi, som försätter henne i allehanda besvärande situationer, är parade med en viss anpassningsförmåga och visar sig med tiden förändra livet lika mycket för Cuthberts som för henne själv. En bok (serie) med mycket utrymme för identifikation, gråt, upprördhet och lättad förnöjsamhet - för läsaren. Böckerna följer Anne från 11-årsåldern och en bit in i vuxenlivet. Hon hinner yrkesutbilda sig, resa i världen, uppleva krig, gifta sig och bli mamma innan läsare får ta farväl.

Lucy Maud Montgomery
Lucy Maud Montgomery föddes 1874 i Clifton, Prins Edwards ö i Kanada. När hon var två år, dog hennes mor, och hon fick växa upp hos sina morföräldrar. L M Montgomery utbildade sig till lärare, läste ett år på universitetet i Halifax, arbetade några år som lärare och journalist, innan hon återvände hem för att sköta om sin mormor. 1908 gavs Anne of Green Gables ut, efter att tidigare ha refuserats av flera förlag. L M Montgomery gifte sig 1911 med kyrkoherde Ewen Macdonald och fick två söner. Förutom serien om Anne, skrev hon bland annat serien om Emily och två böcker om Jane Victoria plus ett antal artiklar och dikter i olika tidningar och tidskrifter Hon dog 24 april 1942.



Vad har Anne på Grönkulla eller något annat verk av LM Montgomery betytt för dig? skicka den läsupplevelse senast 15 april till Åsa Warnqvist, Litteraturvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, Box 632, 751 26 Uppsala. Epost: asa.warnqvist@littvet.uu.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om