Förskola lÀr barn tÀnka pÄ miljön
HÄllbar utveckling, klimatpÄverkan och resurshushÄllning. SvÄra ord för ett dagisbarn. PÄ von Bahrs förskola i Uppsala fattar barnen ÀndÄ vad det handlar om. DÀr förs miljöarbetet ned pÄ konkret nivÄ.
Foto: Rolf Hamilton
Ronja Köse ritar stora hjÀrtan i knalliga fÀrger.
Att mÄla utomhus, hur Àr det?
- Skönt, fast man mÄste tÀnka pÄ vad man har pÄ sig, sÀger hon.
Vi befinner oss pÄ Uppsalas enda naturgÄrd dÀr rutschbanan och gungorna bytts ut mot ett odlingsomrÄde och dÀr det finns mycket trÀd, buskar, vatten och stenar. NaturgÄrden har ritats av von Bahrs förskollÀrare Anja Korpi Kardell. Hon Àr utbildad trÀdgÄrdsmÀstare och naturpedagog.
- HÄllbar utveckling Àr för abstrakt för barnen. Det Àr i leken och i det pedagogiska arbetet som vi förmedlar vikten av att vara rÀdda om vÄr jord, sÀger Anja Korpi Kardell.
Man kan till exempel rÀdda en mask och kÀllsortera och inte bryta av kvistar pÄ trÀd eller köra en skottkÀrra full med löv till komposten.
Om ett barn hittar en fjÀril med skadad vinge, vill alla plÄstra om den skadade insekten. I skogen hittar barnen kottar, stenar, kastanjer och annat som de anvÀnder som lekmaterial.
- Det finns en tanke med att ta tillvara pÄ det som finns i naturen och visa barnen att man inte behöver ha sÄ mycket leksaker. Det hÀnger ihop med att vi mÄnar om mÀnniskor, djur och natur, sÀger förskollÀraren Anna Ellin.
Von Bahr fick nyligen utmÀrkelsen Förskola för hÄllbar utveckling, ett miljöcertifikat som Skolverket delar ut.
- Egentligen ska alla förskolor i kommunen arbeta aktivt med miljöarbetet. Men det Àr inte alltid det blir sÄ. För att lyckas mÄste man jobba strukturerat, ha ett tydligt mÄl och göra barnen delaktiga, sÀger Inger Björklund, förskolechef.
OmrÄdet Àr mÄngkulturellt, pÄ förskolan finns 29 sprÄk representerade.
- Vi vill lyfta de hÀr barnen, som sÀllan gÄr vidare till högre studier inom naturvetenskapen. De ska fÄ grunderna i kritiskt tÀnkande redan nu, sÀger Inger Björklund.
PÄ von Bahrs förskola Àr miljön "den tredje pedagogen" och det dagliga arbetet kretsar kring naturvetenskap, miljö och teknik. Barnen fÄr sjÀlva bestÀmma över sina aktiviteter. Inne pÄ förskolan finns ljusrum, keramikrum, sandrum och ett byggrum.
- Vi vill fostra dem till demokratiska medborgare. HÀr fÄr barnen göra egna val. NÀr de Àr utomhus kan de vÀlja mellan att vara i skogspartiet, i sandlÄdan eller i pÄ odlingsomrÄdet, sÀger Ingrid Björklund.
En gÄng i veckan Àter barnen utomhus. Allt skrÀp sorterar barnen vid en miljöstation pÄ förskolan. Efter mÄltiderna slÀnger de till exempel mjölkförpackningen i rÀtt behÄllare. Sopor som sorteras bÀrs sedan bort till kÀllsorteringen vid Liljefors torg. Dit gÄr barnen en gÄng i veckan i samlad tropp för att tömma behÄllarna.
FemÄriga Maya Nyberg berÀttar om en gÄng nÀr hon var pÄ vÀg till kÀllsortering. PÄ vÀgen dit lade hon mÀrke till allt skrÀp som lÄg lite hÀr och var. Och sÄ hittade hon en mask som lÄg pÄ gÄngvÀgen.
- DÄ la jag ner masken i grÀset sÄ att den inte skulle bli pÄkörd, sÀger hon.
SÄ lÄngt det Àr möjligt köper skolan in ekologiska livsmedel. Det finns en varmkompost och förskolans eget vÀxthus bidrar till mÄnga naturupplevelser nÀr barnen fÄr följa utvecklingen frÄn frö till planta.
SÄ hÀr Ärs blommar faktiskt nÄgra ringblommor och i en av odlingslÄdorna finns lingonplantor med bÀr.
Tina Rahmani, 5 Är, nyper tag i ett lingon och smakar.
- De Àr vÀldigt goda, sÀger hon.
PÄ frÄgan hur man ska tÀnka för att vara rÀdd om jorden svarar Fredrik Steinwall sÄ hÀr:
- Man ska vara snÀll. Man ska inte ta sönder jorden.
Anja Korpi Kardell tycker att det Àr tacksamt att jobba med barn.
- Barn Àr empatiska. De har lÀtt för att leva sig in i hur andra tÀnker och fÄr pÄ sÄ sÀtt en insikt om vikten av nÄgot större, nÀmligen hÄllbar utveckling.
Och sÄ hÀr sÀger MÄns Bergström, 5 Är:
- Man ska inte ta sönder. Inte bryta av grenar. För om de tar slut fÄr man inte luft.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!