– Jobben och ungdomsarbetslösheten är en av våra viktigaste punkter. Vi vill ha ett bättre samarbete med arbetsförmedlingen och större samverkan mellan stat och kommun i arbetsmarknadspolitiska frågor. Vi vill också satsa mer på sommarjobb, säger Marlene Burwick som är socialdemokraternas kandidat till posten som finanskommunalråd.
Hur många nya förskoleplatser som ska byggas kan inte de rödgröna säga exakt. Tanken är att de köer som finns i dag ska byggas bort. De 100 miljoner som förskolan får ska öka kvaliteten och personaltätheten. Barn till arbetslösa ska dessutom få ha sina barn längre tid i förskolan.
För att öka kvaliteten i skolan satsar de rödgröna 45 miljoner kronor. Fler lärare och bättre kunskaper är målet.
På miljösidan står kollektivtrafiken i centrum. Nästan 40 miljoner ska gå till att bygga ut det påbörjade stomlinjenätet för bussar i stan och de rödgröna lovar att ta fram en plan för spårvägstrafik för Uppsala under mandatperioden.
- Vi sätter också ett nytt klimatmål. Utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent för perioden 1990-2020, säger Maria Gardfjell (MP).
De rödgröna vill också minska segregationen och göra nya satsningar på kvinnofrid, äldrevård och jämställdhet, samt bygga ett så kallat halvvägshus för missbrukare.
– Vi vill också ge Uppsalahem ett uppdrag att räkna socialbidrag som inkomst så att även socialbidragstagare kan få ett eget kontrakt, säger Ilona Szatmari Waldau (V).
Totalt vill de rödgröna satsa drygt 310 miljoner kronor extra per år på verksamheten om de vinner valet i höst.
Hur ska partierna finansiera det? Ja, det beror på vilken regering Sverige får i höst. En rödgrön regering har lovat kommunerna mer i stadsbidrag. För Uppsala innebär det 131 miljoner kronor per år.
– Då klarar vi oss. Vinner den borgerliga alliansen så får vi inget stadsbidrag och då måste vi höja skatten med 20 öre. Men vi går till val på en budget för ökad kvalitet i välfärden och för att utveckla Uppsala, säger Marlene Burwick.