Förskollärare hittar jobb i kristider
Uppsala kommun har svåra problem med att hitta förskollärare. 27 tjänster är ej tillsatta inför vårterminen.
- Förskolläraren behöver få en tydligare roll gentemot barnskötarens roll, säger Cecilia Lönn.Michael Ericson har tidigare jobbat som barnskötare men läser nu på samma utbildning som Cecilia.
Foto: Rolf Hamilton
Anneli Hesselbäck, förskolechef för bland annat Dirigentens förskola vid Gottsundagipen, säger att det för närvarande saknas 4-5 förskollärare i hennes område. Tjänsterna tillsätts med barnskötare tills vidare.
- Vi får inga förskollärare till Gottsunda. Jag har haft annonser ute i ett par terminer och jag vet inte vad det beror på att vi inte får några utomstående. Man vill ha en förskola centralt och vill inte åka ända till Gottsunda.
Uppsala kommun försöker rekrytera nya förskollärare genom att hålla nära kontakt med lärarhögskolan i Uppsala.
- Det betraktas väl fortfarande som lite lägre status att jobba i förskolan. Ingångslönen är ju densamma i förskolan som i grundskolan så det måste vara en fråga om inställning, säger Marie Fellenius som arbetar med rekryteringarna till Uppsala kommuns förskolor.
Även på lärarutbildningen i Uppsala märks att intresset är lägre för att jobba i förskolan. Men Thord Österberg vid lärarutbildningen tror att det finns en annan förklaring: den som utbildar sig med inriktning på att bli lågstadielärare har bättre förutsättningar att jobba både i förskolan och grundskolan, medan den som bara utbildat sig till förskollärare får svårt att söka ett framtida jobb i grundskolan.
- Det är tveksamt om en rektor i grundskolan skulle anse att man har en adekvat utbildning då.
Lärarstudenten Sofie Johansson kände inte till att det är brist på förskollärare. Hon läser till låg- och mellanstadielärare på lärarhögskolan i Uppsala.
- Jag har jobbat på förskola men jag känner att jag vill jobba med de lite äldre barnen.
Kurskamraten Madeleine Wikström tycker också att lågstadiet är mer lockande:
- I förskolan är barnen för små. Man kan inte kräva så mycket av dem.
I en av lektionssalarna på lärarhögskolan pågår undervisningen för blivande förskollärare, och där har man en betydligt positivare inställning till yrket.
Moa Sandberg som läser till förskollärare tycker att det finns många förutfattade meningar om vad förskollärare ägnar sig åt:
- Det är många som säger "ska du plugga i tre år för att leka med barn?"
- Då är man inte insatt i vad en förskollärare gör, säger kurskamraten Cecilia Lönn.
Som förskollärare får de möjlighet att genom pedagogiskt arbete bidra till barnets utveckling.
- Det är kul att komma i kontakt med barnen i början av deras liv, säger Michael Ericson som har en bakgrund som barnskötare.
De tror att lönen påverkar valet av lärarinriktning. Även om ingångslönen är densamma i förskolan och lågstadiet, tror de att löneutvecklingen ser bättre ut i grundskolan. Likaså tror de att förskollärarens status måste höjas. De hoppas att den nya läroplanen ska bidra till det.
- Förskolläraren behöver få en tydligare roll gentemot barnskötarens roll, säger Cecilia Lönn.
Uppsala kommuns ingångslön för en nyutbildad förskollärare kommer att ligga på 20 500 kronor efter jul. Men, enligt Marie Fellenius, är det inte högre lön som är det stora kravet när förskollärare hör av sig på en annons:
- De vill ha ett fast jobb och det kan vi oftast tillmötesgå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!