– Nu har vi fattat beslut om de första två linjerna. Då är det hög tid att sätta full fart mot att planera nästa.
Det säger Rickard Malmström, tvåa på MP:s lista till kommunvalet.
De planerade sträckorna mot Gottsunda och Ultuna fick cirka två miljarder av staten nu i våras med motkravet att trafiken börjar rulla 2029. Statsbidraget betalar ungefär hälften av vad projektet beräknas kosta. M, KD, C och SD är dock emot att bygga spårväg över huvud taget.
MP å sin sida står alltså inte bara bakom spårvägsplanerna – nu vill de planera mer.
– Spårvagnen är svaret på den moderna staden där fler människor kan resa med mindre trängsel. Just nu är biltrafiken helt hysterisk runt Gränbystaden, säger Malmström.
Om partiet hamnar i styrande koalition även nästa mandatperiod, vill de starta planeringen av Gränby-sträckan omgående efter valet.
– Vi börjar planeringen nu så att vi kan lägga fram det till staten och förhandla om finansiering. Det lämpliga vore att börja bygga så fort den första etappen är klar, att ta första spadtaget 2029 låter alldeles utmärkt, säger Malmström, som ännu inte vet vad projektet skulle kosta.
Får MP, som vill att Uppsala ska vara en "spårvagnsstad", bestämma stannar det inte vid en tredje sträcka. Parallellt med Gränby-planerna vill partiet också ta fram en spårvagnsplan för fler linjer.
Hur sannolikt är det att staten går med på ytterligare finansiering av spårväg i Uppsala?
– MP kommer ju sitta med i regering och driva frågan om fortsatta stadsmiljöavtal, spår Malmström. Men det riskerar att frysa inne om vi får en blåbrun regering.
De ursprungliga planerna på spårvagn till Gottsunda och Ultuna, stöttas av S, L, V och Fi. Men Erik Pelling (S) kallar förslaget om spårvagn till Gränby för oseriöst.
– Det är en för tidigt väckt fråga. Jag tycker inte att man ska fastna för en lösning innan man gjort en analys av problemet, säger han.
– För mig som socialdemokrat är det ingen ideologisk fråga om det ska vara buss eller spårväg. Det ska vara en pragmatisk fråga utifrån behoven på respektive sträcka och om staten vill finansiera, säger Pelling och konstaterar att Uppsala alltid kommer att behöva ha en blandning av olika trafiklösningar.
Även Therez Almerfors (M) tycker att förslaget är oseriöst, och att det "ger sken av att man har pengar som inte finns".
– Jag uppskattar inte ett ofinansierat förslag. Den här sträckan som de föreslår är varken lönsam eller funktionell.
Kan det vara en bra idé med spårväg på vissa sträckor i Uppsala, eller vill du inte ha spårvagnar över huvud taget?
– Spårvägen är dyr och oflexibel. Och all forskning visar att ju fler byten mellan olika lösningar man gör, desto mer minskar attraktiviteten för kollektivtrafiken. Därför tycker jag att det är dåligt med ett system som inte hänger ihop och som inte har någon finansiering.