Först med specialteam för demenssjuka

Vårdföretaget Förenade Care startar ett specialteam för demensvård i Uppsala. Det ska ge kontinuitet och bättre vård till en grupp med särskilda behov.

Idun invigd. Direktör Gunn-Henny Dahl från Uppsala kommuns äldreförvaltning klippte bandet tillsammans med Förenade Cares vd Christer Henriksson.

Idun invigd. Direktör Gunn-Henny Dahl från Uppsala kommuns äldreförvaltning klippte bandet tillsammans med Förenade Cares vd Christer Henriksson.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2015-12-08 16:54

Verksamheten som är en helt ny enhet inom Förenade Care invigdes i Uppsala på tisdagen med bandklippning, tal och tårta. Enheten kallas Idun och personalen kommer att specialisera sig mot gruppen äldre med demenssjukdom.

– Vanligtvis så tar hemtjänstpersonalen hand om alla brukare inom hemvården oavsett om de har drabbats av demenssjukdom, har psykiska problem eller andra behov. Man jobbar med allt och det gör att man inte blir riktigt bra på något. Äldre med demenssjukdom har mycket speciella behov. Därför har vi startat den här enheten, säger verksamhetschef Danijela Cvetkovic.

Idén kläcktes av Förenade Cares hemtjänstpersonal i Uppsala som tyckte att man borde kunna jobba specialiserat mot gruppen med demenssjukdom. Förenade Cares ledning tyckte idén var bra. En mindre grupp har testat arbetssättet under året och från och med nu kommer ett 15-tal anställda med speciell utbildning att jobba med de demenssjuka. Varje anställd kommer att ha 4-5 personer som de går runt till.

– Det gör att äldre demenssjuka får träffa samma personal hela tiden. Det ger kontinuitet som de behöver. De har ju ofta mycket omsorg under dagen och de är det viktigt att det inte kommer olika personer hela tiden. I och med att gruppen är specialiserad så blir det lättare att vidareutbilda personalen, utbyta erfarenheter och utveckla verksamheten, säger Hanna Tegnér som enhetschef för Idun.

Gunn-Henny Dahl direktör inom Uppsala kommuns äldreomsorg, tycker Idun är ett bra initiativ.

– Vi har inget liknande inom hemvården i Uppsala i dag och behoven för just demensvård kommer bara att växa i takt med att de äldre blir fler. Vi har kö till kommunens demensboenden i dag. Det här kan bli en sorts mellanform av hemvård som kan göra att fler kan bo kvar längre hemma, säger hon.

Men det kräver att personalen har bra kompetens om de demenssjukas behov.

– På Idun kan vi upptäcka symptom som anhöriga och annan personal inte ser. Aggressivitet och förvirring kan vara symptom på andra orsaker och kan mildras genom en bättre form av omvårdnad. Det gör också att en demenssjuka kan bo kvar längre i sitt hem som många också helst vill, säger Hanna Tegnér.

Iduns verksamhet ska nu testas och sedan utvärderas.

– Fungerar allt så bra som det hittills gjort så kan vi komma att införa arbetssättet i flera delar av Förenade Cares verksamhet i landet, säger regionchef Susanna Gerhard.

Förenade Care har cirka 1300 brukare i Uppsala kommun både inom hemvård vid företagets fyra äldreboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om