Första besparingen avklarad

Livsmedelsverket måste spara och har minskat sin bemanning med cirka tio tjänster. Därmed har verket lyckats dämpa det sparbeting man tidigare flaggat för. I alla fall i år.

Livsmedelsverket. Mats Lindblad om ehec-utbrottet

Livsmedelsverket. Mats Lindblad om ehec-utbrottet

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2013-01-09 07:56

I årets budget har Livsmedelsverkets kostnader minskats med 10 miljoner kronor. Mest har man skurit på personalkostnaderna men neddragningar har även gjorts på driftskostnader.
– Framför allt sparar vi genom att visstidsanställda inte får förlängning, vilket de annars kunde ha fått. Vi har också friviliga avgångar och några som går i pension. Ingen har gått ut i arbetslöshet och det är väldigt positivt, säger Rauni Niskanen, ställföreträdande generaldirektör.

I september kunde UNT berätta att Livsmedelsverket behövde banta sina kostnader med 38 miljoner kronor på tre år. Nu är första steget taget. 
– Att vi lyckats nå budget i balans 2013 beror på stort ansvarstagande på våra avdelningar. Därmed har vi undvikit drastiska sparåtgärder. Men det är jättetufft att dra ned när det är så viktigt med säker mat och goda matvanor, säger Rauni Niskanen.
Frågan är vad som händer under kommande år. Till nivån på 38 miljoner kronor är det långt, och hur de återstående 28 miljonerna ska hämtas in är inte bestämt.
– Vi avvaktar nu bokslut 2012 innan vi går vidare med en plan för åren 2014 till 2016. Det kan hända mycket med intäkter och nya uppdrag.    


Nedskärning. Livsmedelsverket har skurit ner bemanningen med tio tjänster.foto: Kattis strömgren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om