Första operationen gjord med ny typ av hjärtpump

En 27-årig svårt hjärtsjuk man är först i Skandinavien att få en ny typ av mekanisk hjärtpump inopererad. Operationen skedde vid Akademiska sjukhuset i Uppsala förra veckan.

Uppsala2005-09-26 23:59
— Patienten mår efter omständigheterna bra och hämtar nu krafter efter operationen. 27-åringen förväntas så småningom ha en klart förbättrad förmåga till fysisk aktivitet, utan att snabbt bli trött och andfådd, säger docent Ulf Kjellman vid sjukhusets thoraxkirurgiska klinik.
Det finns två huvudtyper av hjärtpumpar, små som placeras inuti hjärtat och stora som placeras utanför hjärtat, oftast i bukhålan.
Den nya pumpen är en mix av båda. I likhet med de stora pumparna är den placerad utanför hjärtat, men den är lika liten och mekaniskt enkel som pumparna som sätts in i hjärtat.
— Man kan säga att den nya pumpen kombinerar fördelarna hos båda. Den är betydligt enklare att operera in och förmodligen kan den fungera under avsevärt längre tid, säger Ulf Kjellman.

I hjärtsäcken
Den nya pumpen är placerad i hjärtsäcken strax under hjärtat. Från en slang kopplad till hjärtat förses pumpen fortlöpande med blod som den med hjälp av en inbygg liten propeller skjutsar vidare genom en ny slang kopplad till stora kroppspulsådern, aorta.
Pumpens elförsörjning sköts från ett pocketboksstort batteri som patienten bär i ett bälte.
— Batterierna måste visserligen bytas efter åtta till tio timmar, men i övrigt är det nya pumpsystemet så smidigt att använda att patienten kan göra i stort sett vad som helst, säger Ulf Kjellman.
Den nya hjärtpumpen är avsedd att vara en tillfällig — men livräddande — lösning i väntan på en hjärttransplantation. Med pumpen minskar risken drastiskt för att patienten ska hinna dö innan ett lämpligt donatorhjärta dyker upp.
— Dessutom ökar den chansen att patienten ska befinna sig i ett gott fysiskt tillstånd när transplantationen så småningom görs, säger Ulf Kjellman.
Hjärtpumpen har provats ut på ett 100-tal patienter i världen, varav några haft den i cirka ett år.
— Men pumpen är så driftsäker att den säkerligen skulle kunna hålla under ytterligare många år, säger Ulf Kjellman.
Den 27-årige mannen i Uppsala är den förste som försetts med pumpen efter det att den blivit tillgänglig för rutinbruk i sjukvården.
-— Pumpen är faktiskt så ny att den ännu inte fått någon CE-märkning. Vi har fått använda den med dispens från Läkemedelsverket, säger Ulf Kjellman.

Fler kan leva vidare
Han tror att den nya sortens pump kan bidra till att fler svårt hjärtsjuka patienter ges möjlighet att leva vidare och så småningom få ett nytt friskt hjärta.
— När kunskapen om den här möjligheten förs ut i sjukvården kommer säkerligen den här sortens behandling att övervägas för fler svårt sjuka patienter än hittills, säger Ulf Kjellman.
Hittills har mekaniska hjärtpumpar inte varit avsedda att användas för permanent långstidsbruk, bara som en tillfällig lösning.
— Eftersom det råder en uttalad brist på donatorhjärtan kommer med all säkerhet permanenta hjärtpumpar som den här att ersätta transplantation för många patienter. De kan också komma att användas permanent av patienter med svår hjärtsvikt som på grund av andra sjukdomar inte kan bli föremål för transplantation, säger Ulf Kjellman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om