Första partikelkrocken vid Cern

Forskarna, flera från Uppsala, vid Cerns världsunika experimentanläggning LHC är jublande glada över framgångarna efter återstarten av maskinen i helgen. På måndagen kolliderdae de första partiklarna.

Uppsala2009-11-24 08:57
- Det är en skön känsla. Kollisioner ger förutsättningar för fysik, säger Richard Brenner, lektor i kärn- och partikelfysik, som är en av flera Uppsalaforskare som är engagerad i den unika partikelacceleratorn, och som delar sin arbetstid mellan Cern, på gränsen mellan Schweiz och Frankrike, och Uppsala.
Syftet med anläggningen är att under de kommande tio till femton åren studera kollisioner mellan partiklar, och ur de spår som då bildas kunna klarlägga några av de största mysterierna kring universums tillblivelse genom en Big bang. På måndagen cirkulerade för första gången två strålar av subatomära partiklar i motsatt riktning i den 27 kilometer långa experimenttunneln. Därmed blev anläggningen redo för sin första partikel-"krock". Redan på kvällen meddelade forskarna att minst fyra kollisioner åstadkommits under dagen.
"Det är en stor bedrift att ha kommit så här långt på så kort tid", sade Cerns generaldirektör Rolf Heuer i ett uttalande.

Om de genomförda kollisionserna kan sägas vara ett antal små smällar, så hoppas forskarna på större mer Big bang-liknande kollisioner framöver. Anläggningen tros redan vid årsskiftet nå upp till en energinivå större än någon som provats tidigare, men ska i slutet av nästa år nå en energinivå som ligger fem gånger högre än så. Anläggningen har tagit 20 år att bygga, till en kostnad av omkring 40 miljarder kronor.
När anläggning skulle startas i fjol drabbades den av teknisk mankemang. Därför vilar en känsla av "äntligen" över forskarnas uttalanden i dag.
- Efter alla år av arbete och med problemen i fjol så kan man nu se ljust på framtiden. Vi kan för första gången använda våra detektorer på det sätt de var tänkta för. Det viktigaste trots allt är att se att maskinen fungerar, att arbetet går för en gång skull fortare än planerat, säger Richard Brenner.

En annan som är lättad är Steve Myers chef för den en internationell europeisk forskningsorganisationen runt Cern.
— De första tre dagarna har enligt min åsikt varit en enorm framgång. Vi har visat att LHC-maskinen är i superb kondition när det gäller kvaliteten på strålarna
När anläggningen kan börja leverera nya forskningsdata är ännu oklart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om