– Den här kartan kommer att ha stor betydelse för många nationella forskningsprojekt som undersöker samband mellan genetiska varianter och sjukdomar, säger professor Ulf Gyllensten vid Uppsala universitet och Science for Life Laboratory, som har lett det stora genetiska "kartprojektet".
Den genetiska kartan, som på onsdagen presenterades av Science for Life Laboratory i Uppsala och Stockholm, bygger på kartläggningen av hela arvsmassan hos 1 000 nu levande personer i Sverige.
– Individerna är utvalda för att täcka in den genetiska variationen i Sverige. Kartläggningen omfattar dock bara individer som själva är födda i Sverige och har svenskfödda föräldrar, säger Ulf Gyllensten.
Flera grupper inom SciLifeLab har varit inblandade med att fastställa ordningsföljden, sekvensen, på de mer än tre miljarder "dna-bokstäver" som bygger upp arvsmassan hos varje individ och med att utveckla metoderna för dataanalys. Totalt omfattar kartan ungefär 100 000 gigabyte (!) sekvensdata.
Forskarna hoppas att genkartan ska bli ett viktigt hjälpmedel för att kartlägga sjukdomsorsaker och utveckla nya effektiva behandlingar. Informationen i den är nu tillgänglig för verksamma inom sjukvården och för forskare inom livsvetenskaperna. Alla uppgifter presenteras dock i avidentifierad form.
I takt med att det blivit allt enklare och billigare att göra storskaliga dna-analyser har liknande kartläggningar gjorts även i flera andra länder.
– Vi hittar dock en hel del genetisk variation i Sverige som inte verkar finnas i övriga Europa, säger Ulf Gyllensten.