Försvarsflytt kan beröra 300

Försvarsmakten överväger att flytta hela sin operativa enhet från Uppsala till Stockholm. Omkring 300 personer är anställda vid enheten, som lokaliserades till garnisonen för bara ett par år sedan.

Uppsala2006-10-20 00:01
Försvarsanställdas framtid i Uppsala är därmed åter osäker. Bakgrunden är krav på besparingar och effektivare verksamhet. En utredning pågår om försvarshögkvarterets framtida organisation, där enheten i Uppsala ingår. Härifrån leds dygnet runt bland annat landets militära styrkor och försvarets utlandsstyrka.

Verksamhetsskäl
- Det tyngsta motivet för att röra operativa enheten skulle inte vara ekonomiskt, utan verksamhetsmässigt, säger överste Anders Carell, chef för den arbetsgrupp som utreder frågan.
- Försvarsmaktens ändrade fokus från invasionsförsvar till insatsberedskap ger operativa enheten ökad betydelse. Då finns anledning att se över om verksamheten ska vara utlokaliserad från Stockholm eller om det finns rationella skäl för en centralisering, säger Anders Carell.

Flera alternativ
Han betonar att inget beslut ännu fattats och att utredningen arbetar med sju eller åtta alternativ. Om enheten behålls i Uppsala skulle det kräva investeringar i nya lokaler, enligt Anders Carell. För närvarande har försvaret bara tillfälliga bygglov för många av fastigheterna på garnisonsområdet i Uppsala.

UNT: Vilken betydelse har det att verksamheten nyligen etablerats i Uppsala?
- Självklart väger vi in den aspekten, tillsammans med de mänskliga aspekterna, säger Anders Carell.
Enheten lokaliserades till Uppsala efter flygflottiljen F 16:s nedläggning. Så sent som i september 2004 slutfördes flytten, bland annat från Stockholm, av de fyra försvarstaktiska kommandon som ingår i enheten. Enligt Anders Carell är ungefär hälften av de cirka 300 anställda bosatta i Uppsala. Många flyttade hit med sina familjer, men åtskilliga bor också kvar i Stockholmsområdet och pendlar.

Beslut om några veckor
Beslutet att placera enheten i Uppsala bidrog till att verksamheten vid Luftstridsskolan, tidigare F 20, kunde bli kvar och växa på garnisonen. Här finns också andra verksamheter, som underrättelse- och säkerhetscentrum samt logistik. Enligt vad UNT erfar finns en oro för att också dessa grenar ska tvingas banta, om operativa enheten försvinner. Men enligt Anders Carell är det inte aktuellt att dra ned någon annan verksamhet på garnisonen.
UNT sökte på torsdagen utan framgång fackliga företrädare för kommentarer. Överbefälhavaren väntas fatta beslut i frågan inom ett par veckor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om