Fortsatt minskad sjukfrånvaro i kommunen

Sjukfrånvaron fortsätter att minska bland de anställda i Uppsala kommun. Ändå återstår en hel del för att nå målet om en halvering under mandatperioden.

Uppsala2004-09-10 00:00
Första halvåret i år var de kommunanställda i snitt sjuka 1,6 dagar färre än under första halvåret 2003. Totalt var de anställda sjukskrivna 19,3 dagar under årets första sex månader.
Det innebär att tendensen med minskad sjukfrånvaro i kommunen fortsätter, efter flera år av konstant ökning. Den uppåtgående trenden bröts förra året, då sjuktiden i Uppsala kommun sjönk för första gången på sex år.
— Inom kommunen bedrivs nu ett aktivt arbete för att sänka sjukfrånvaron. Tidig kontakt tas med Kommunhälsan och vi arbetar systematisk för att förbättra arbetsmiljön, säger Eva Molin, personaldirektör i Uppsala kommun.
Kommunfullmäktige har satt som mål att sjukfrånvaron för kommunens anställda halveras från 2002 till 2006. För att klara det måste frånvaron sänkas till 6.4 procent. De två första kvartalen i år låg den på 10,9 procent.
— Erfarenhetsmässigt brukar frånvaron sjunka under årets två sista kvartal. Fortsätter den positiva tendensen så borde det vara möjligt att nå målet, säger Eva Molin.
Trots minskningen av sjuktiden får kommunen betala 2,7 miljoner kronor mer i sjuklön första halvåret i år. Orsaken är förlängningen av arbetsgivarens period med en vecka, som infördes i juli 2003.
Nytt för året är att de kortare sjukskrivningarna minskar, om än marginellt. Förra året var det enbart de långa sjukperioderna som gick ned.
De största minskningarna sker bland personalen i förskolan, fritid och kultur samt inom individ- och familjeomsorgen. Den enskilda yrkesgrupp som minskat sjuktiden mest är städarna, som i flera år haft den särklassigt högsta sjukfrånvaron med i snitt nästan 90 dagar om året.
De flesta lärargrupper har också färre sjukdagar i år. Vissa yrkesgrupper går dock mot strömmen. Såväl vårdare, skötare, yrkesarbetare som brandmän har alla blivit sjukare under årets första sex månader. Åldersmässigt är det personal över 29 år som blivit mindre sjukskriven. Bland de yngsta ökar i stället sjukfrånvaron en aning.


Ökning/minskning av sjukfrånvaron hos några yrkesgrupper i Uppsala kommun, första halvåret 2004 jämfört med samma period 2003:

Städare -11,6 sjukdagar
Kokerskor -5,3 sjukdagar
Dagbarnvårdare -4,5 sjukdagar
Barnskötare -3,7 sjukdagar
Vårdbiträden -2,1 sjukdagar
Undersköterskor -0,8 sjukdagar
Vårdare +3,0 sjukdagar
Skötare +2,6 sjukdagar

Källa: Uppsala kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om