– Jag vill få det här prövat även enligt arbetsmiljölagen. Det är principiellt intressant hur lång tid man kan använda sig av nödfallsövertid, säger Knut Bodin, huvudskyddsombud för läkarna inom Region Uppsala.
Nödfallsövertid kan användas vid särskilda händelser som naturkatastrofer eller olyckshändelser och som inte har kunnat förutses. Akademiska sjukhuset började använda nödfallsövertid med hänvisning till coronapandemin i mars. Därefter har 16 600 övertidstimmar för läkarna och 12 500 timmar för sjuksköterskorna registrerats till och med 31 maj. Vissa medarbetare har tvingats arbeta över 200 timmar övertid.
– I början av pandemin var det motiverat att man använde den här klausulen, men jag har svårt att se att man kan använda den månad efter månad. Det har aldrig hänt tidigare att man tillämpat nödfallsövertid i den här omfattningen, säger Knut Bodin.
Han påpekar också att beläggningen på sjukhuset inte har varit högre under 2020 jämfört med 2019 enligt sjukhusets egna siffror.
– Det man har gjort är egentligen att fördela om vårdplatserna, säger Knut Bodin.
Tidigare har både sjuksköterskorna inom Vårdförbundet och läkarna inom Saco anmält Region Uppsala enligt arbetstidslagen. I det ärendet har Arbetsmiljöverket meddelat att myndigheten överväger att besluta om ett förbud om att använda nödfallsövertiden generellt för övertid som kopplas till covid-19, på det sätt som sjukhuset har gjort.
Anna Wadenhov, HR-direktör på Akademiska sjukhuset, säger att man har upphört med nödfallsövertiden enligt ett beslut den 9 juli. I fortsättningen kommer man i stället att göra individuella bedömningar om det skulle behövas.
– Under våren har det varit nödvändigt att utnyttja nödfallsövertid. Men nu är coronasituationen mer förutsägbar och vi kommer inte att utnyttja det som det ser ut nu, säger Anna Wadenhov.
Vad krävs för att ni ska börja använda övertidsparagrafen igen?
– Det skulle vara om antalet smittade plötsligt ökar i snabb takt.
Anna Wadenhov säger att hon är medveten om att det har varit en påfrestande tid för många av de anställda.
– Vi har försökt stötta personalen med länshälsan, sjukhuskyrkan och friskhuset. Det har också funnits ett stort kollegialt stöd under arbetet, säger Anna Wadenhov.