Fortsatt tryck på specialisttandvård

Trycket på landstingets specialisttandvård fortsätter att vara högt. Trots nyrekryteringar växer väntetiden. För första gången behandlas patienter under hela sommaren.

Uppsala2010-07-08 20:54

I normala fall skulle mottagningen ha stängt för semester en del av sommaren, men den här sommaren är det annorlunda. Kliniken måste försöka få ordning på den kö som vuxit kraftigt sedan vårdreformen infördes för två år sedan.
- Det är första gången som vi har öppet alla veckor i sommar, säger Birger Narby som är chef för specialistkliniken Kaniken på Västra Ågatan.

Några hundra patienter väntar på behandlingar vid kliniken. Ökningen beskrivs som 50-procentig, sedan tandvårdsreformen infördes sommaren 2008. Patienterna kommer på remiss från landstingets folktandvård och för att få avancerade behandlingar inom rotfyllning, tandlossning, bettfysiologi och protetik.

UNT berättade i våras om tandvårdsförsäkringen som inneburit lägre kostnader för patienten. Tidigare var det vanligare att patienter tackade nej till en remiss på grund av kostnaden.
- Efterfrågan på stora behandlingar har ökat på grund av att de blivit billigare, säger Birger Narby.

Han berättar att vissa behandlingar som kostade uppemot 100 000 kronor för den enskilde nu har sjunkit till drygt en fjärdedel.
- Vi har ett större inflöde av remisser och större tryck på oss. Vi jobbar på att kompensera detta genom att bland annat utbilda fler specialisttandläkare.

Under året har kliniken nyanställt ett tiotal personer, bland annat specialisttandläkare och tandsköterskor. Eftersom kliniken får intäkter från patientavgifter och försäkringskassa har man lättare att budgetera för nyrekryteringarna.
- Vi kan mer än sjukvården påverka våra intäkter. Tar vi in fler patienter så ökar också våra intäkter.

Längst är väntetiden för patienter som väntar på rotbehandlingar och protetisk behandling.
- Vi har inte lyckats få ner väntetiden inom dessa grupper. Väntetiden har i stället en tendens att växa till mer än ett år för oprioriterade patienter.

Till de oprioriterade räknas patienter som inte har akuta besvär, men som på sikt behöver få till exempel en ny rotfyllning. Till prioriterade hör patienter som på grund av sina besvär inte klarar av sitt vardagsliv, till exempel på grund av en trasig tandbro.

Tandvårdsstödet innebär bland annat att vuxna betalar fullt pris för tandvård upp till 3 000 kronor. För kostnader på 3001-15 000 kronor betalar man 50 procent genom tandvårdsersättningen. Kostnader som överstiger 15 000 kronor ersätts till 85 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om