Fortsatta investeringar - trots lånekris

Planerna på att bygga ut Uppsalas stadshus går nu vidare med en arkitekttävling. Cirka 1500 personer ska jobba i huset som beräknas kosta 850 miljoner kronor att bygga.

Erik Pelling, (S).

Erik Pelling, (S).

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-02-10 06:00

Kommunstyrelsen väntas ta beslutet om att utlysa arkitekttävlingen i dag, onsdag. Meningen är att dagens stadshus som bara täcker halva kvarteret, ska kompletteras med ytterligare en halva så att ett helt kringbyggt kvarter bildas.

Kostnaden 850 miljoner räknat i 2015 års prisnivåer är nästan dubbelt så mycket som i de kalkyler som togs fram år 2005.

Att bygget fortskrider trots larm om dålig kommunal ekonomi och hög låneskuld beror enligt kommunalrådet Erik Pelling (S) bland annat på att det kommer att minska kostnaderna mot i dag.

– Själva hyran blir lika som nu. Men vi kommer att samla verksamheter med 1500 personer som i dag sitter utspridda på ett 40-tal olika platser i stan i förhyrda lokaler. Det innebär att vi kommer att kunna göra effektivitetsvinster på mellan 20 och 30 miljoner kronor per år, säger han.

Det handlar om att olika verksamheter kan samsas om sånt som reception, teknisk utrustning och gemensamma utrymmen.

– Dessutom kommer vi kunna arbeta mer effektivt. I dag görs många resor i stan till och från olika möten. De minskar. Det här har diskuterats grundligt under lång och det råder politisk enighet kring utbyggnaden. Det är en investering som betalar sig, säger Erik Pelling.

Men det är inte bara i nytt stadshus kommunen investerar. De kommunala bolagen kommer också att öka sina investeringar. Den sammanlagda låneskulden beräknas öka med drygt 1,1 miljarder under nästa år.

– Om man genomför alla investeringar som planerat så blir det så mycket. Det är en hög takt i relation till tidigare, säger ekonomidirektör Jan Malmberg.

Bland annat SKL har ju varnat för Uppsala höga låneskuld?

– Kommunen jobbar för att minska den genom att skapa en budget i balans och minska investeringsbehoven. Samtidigt växer Uppsala starkt och det kräver investeringar. Det mesta går till skolor och förskolor, vägar, vatten och avloppsanläggningar, säger Jan Malmberg.

Tillbaka till stadshuset. Trots att det blir kommunens högborg ska det inte bara byggas för politiker och tjänstemän. I bottenvåningen planeras affärslokaler och innergården kommer att glasas in. Där ska finnas både café, restaurang och utställningsytor. En ny sal för kommunfullmäktiges sammanträden ska också byggas. Den ska kunna nyttjas för konferenser när politikerna inte är där.

Ett beslut om att bygga kan troligen tas under våren 2017. Då ska bygget kunna starta efter sommaren samma år, om planerna håller.

Fakta Investeringar för över en miljard

Skuld och maximal skuldökning i miljoner kronor för Uppsalas kommunala bolag om de genomför planerade investeringar.

Skolfastigheter AB: Skuld 4110 miljoner kronor, ökning 462 miljoner

Uppsala vatten: Skuld 1553, ökning 274

Uppsala stadshus AB: Skuld 1395 miljoner kronor, ökning 100 miljoner.

Uppsala kommuns fastighets AB: Skuld 541, ökning 71.

Fyrishov: Skuld 392, ökning 87

Sport och rekreationsfastigheter: Skuld 374, ökning 114

Industrihus AB: Skuld 301, ökning 11

Förvaltningsfastigheter AB: Skuld 178, ökning 12

Uppsala parkerings AB: Skuld 130, ökning 0

UKK: Skuld 19, ökning 1

Uppsla bostadsförmedling: Skuld 10, ökning 10

Uppsala stadsteater: Skuld 0, ökning 0.

Uppsalahem: Har egen upplåning

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om