Den slutsatsen drar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, i en ny rapport.
– Trots att problem med rygg- och nacksmärta är mycket vanliga och orsakar stora kostnader för samhället visar vår granskning att vi fortfarande inte har säkra vetenskapliga belägg för om någon behandling på längre sikt gör mer nytta än att inte ingripa alls och vänta på att besvären spontant försvinner av sig självt, säger Pernilla Åsenlund, professor i fysioterapi vid Uppsala universitet och ordförande för expertgruppen bakom rapporten.
I SBU-rapporten, som tagits fram på uppdrag av regeringen, har expertgruppen granskat 36 studier kring fysisk träning, manuell behandling och andra insatser av fysioterapeuter, kiropraktorer eller naprapater för att förebygga att akut nack- och ryggsmärta övergår i långvariga smärttillstånd.
– Till vår förvåning upptäckte vi att de enskilda studierna är upplagda på sådana sätt att de inte kan användas för att bygga upp en samlad bild av den långsiktiga effekten av behandlingarna, säger Pernilla Åsenlöf.
Samtidigt betonar expertgruppen att detta inte innebär att behandlingarna saknar långsiktigt positiva effekter.
– Vi behöver forskningsstudier som läggs upp på ett så enhetligt sätt att de ger både tillförlitliga och jämförbara resultat. Rådet jag själv skulle ge en person med rygg- eller nacksmärta i dag är att försöka vara lika aktiv som vanligt, men söka vård om han eller hon känner oro för att de kan vara farliga, säger Pernilla Åsenlöf.