Fossil fisk hade mjölktänder

En fisk som levde för 424 miljoner år sedan tappade tänderna på samma sätt som vi tappar våra mjölktänder.

Första exemplet. Det bara en centimeter långa, 424 miljoner år gamla fossilet innehåller första bevarade exemplet på tappade mjölktänder.

Första exemplet. Det bara en centimeter långa, 424 miljoner år gamla fossilet innehåller första bevarade exemplet på tappade mjölktänder.

Foto: Henning Blom

Uppsala2016-10-17 18:37

Det visar forskare vid Uppsala universitet och den europeiska anläggningen för synkrotronforskning i Frankrike i en studie som publiceras i den ledande vetenskapstidskriften Nature.

Den fossila fisken Andreolepis från Gotland är därmed det tidigaste kända exemplet på ett djur som tappat tänder efter att den gamla tandroten lösts upp och fått dem ersatta av nya.

Forskarna har med hjälp av högenergetiskt synkrotronljus undersökt fiskens knappt centimeterlånga käkben. Med den tekniken går det att blottgöra mikroskopiskt små tredimensionella detaljer inuti det fossila benet, utan att skada det.

Aldrig tidigare har tandbildningen hos ett tidigt fossil studerats i sådan detalj.

– Mängden biologisk information som vi får från dessa undersökningar är häpnadsväckande. Vi kan följa processen med tillväxt och resoprption ända ner till cellnivå, nästan som hos ett levande djur, säger professor Per Ahlberg vid institutionen för organismbiologi, Uppsala universitet, som är en av projektledarna.

Av kartläggningen, som tagit doktoranden Donglei Chen flera år att genomföra, framgår att det efter varje tandömsning uppstod ett svagt ärr inuti benvävnaden där den gamla tanden ersattes av en ny.

– Under varje tand fanns upp till fyra sådana ärr. Tänderna måste alltså ha bytts ut om och om igen under fiskens livstid, förklarar Donglei Chen.

Till skillnad från hos oss männisskor utvecklades nya ersättningständer hos Andreolepis jäms med de gamla och inte under dem, på ett sätt som i dag ses hos till exempel bengäddor och andra primitiva benfiskar.

Fakta Synkrotronröntgen ger nya möjligheter

Med synkrotronröntgen har det för första gången blivit möjligt att på ett skonsamt sätt i tre dimensioner kartlägga den inre strukturen i urgamla fossil.

Tidigare var den enda möjligheten att se inre strukturer i fossil att skära det i tunna skivor och studera dem under mikroskop, vilket förstör själva provet och dessutom bara ger en svårtolkad tvådimensionell bild.

Forskarna bakom den nya studien har flera gånger tidigare publicerat uppmärksammade undersökningar kring käkarnas och tändernas evolution.

I en studie förra året visade de till exempel att emaljen som skyddar våra tänder hos våra tidiga förfäder bland benfiskarna uppstod som ett skydd för fjällen, inte tänderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om