FP lovar satsning mot hedersförtryck

Barn kan försvinna som offer för hedersförtryck, menar Folkpartiet som nu vill stärka kommunens kompetens i hedersfrågor.

Uppsala2014-05-14 07:30

Videon är inte längre tillgänglig

Det är över tio år sedan hedersförtrycket visade sitt mest ondskefulla ansikte i och med mordet på Fadime Sahindal i Uppsala. Trots det makabra uppvaknandet för Uppsala kommun görs det ännu för lite för att hjälpa de ungdomar i kommunen som lever under heders­förtryck. Det menar Anna Manell, folkpartistisk kommunalrådskandidat i Uppsala kommun.

– Jag är trött på att alla bara pratar. Nu måste vi omsätta det vi lärt oss i praktiken, säger hon.

Hon har reagerat starkt på UNT:s granskning av ­fallet ­Rebecca, en ung kvinna med intellektuell funktionsnedsättning som lever under heders­förtryck och som myndigheterna inte förmått att hjälpa.

– Jag blir genuint upprörd, och det är väldigt bra att det kommer fram. Jag tror att många inom kommunen blir arga när de läser det här, men frågan är vad vi gör med vår ilska.

Anna Manell och hennes parti­kolleger lägger nu ett förslag om att inrätta vad de kallar ett mobilt team med spetskompetens inom ­hedersrelaterat våld och förtryck i Uppsala kommun. Hon tycker att det gjorts mycket i Uppsala kommun för den här gruppen – men inte tillräckligt mycket. Det som saknas är främst en samordnande funktion, med en eller två centralt placerade personer, som håller i alla trådar. Tjänsterna skulle placeras under kommunledningskontoret för att ge insatsen rätt tyngd, men också skapa ett oberoende till andra aktörer som skola och socialtjänst.

–?Det skulle spara pengar, men framförallt mycket mänskligt lidande, säger Anna Manell.

Trots att tydlighet och långsiktighet i insatserna är det som en person som lever under hedersförtryck främst behöver, särskilt om hen därtill har ett intellektuellt funktionshinder, så är det ett många gånger ett virrvarr av myndighetskontakter den utsatta ställs inför. Just det här är något som fri­villigorganisationen Tris trycker på i sitt arbete för att hjälpa de som utsätts för heders­förtryck (se illu­stration).

– Att som enskild hantera det här är inte lätt, särskilt inte om du också lider av en nedsättning i din kognitiva förmåga. Därför behövs det någon som håller i alla ­trådar, säger Anna Manell

Ett uppdrag för teamet skulle också vara att säkerställa att Uppsala kommun har kontroll på var de ungdomar som inte kommer till någon skola befinner sig. För ungdomar i gymnasieåldern, då skolplikten inte längre gäller, saknas den kontrollen.

– I dag kan barn försvinna, utan att vi vet om det. Granskningar i andra kommuner visar att det händer, säger Anna Manell.

Inom kort kommer en handlingsplan för kommunens arbete mot våld i nära relationer att presenteras. Folkpartiets önskan är att deras förslag om ett samordnande team blir en del av de insatser som handlingsplanen leder till.

Marin Wisell (KD) är vice ordförande i Nämnden för hälsa och omsorg och har svarat på debattartiklar UNT som efterlyst mer kommunala insatser mot hedersförtryck. Han tycker att mycket redan görs i Uppsala kommun, men ser också att det finns klara behov av mer kompetens såväl inom socialtjänst som inom skolan.

Också han har reagerat starkt på historien om Rebecca, inte minst att hon akut placerades med missbrukare på Librobäck i Uppsala, som en följd av att andra kommuner inte klarade av att ge henne mer långsiktiga insatser.

– Det är helt fel att placera henne där. Jag hoppas att det inte är en kostnadsfråga för de inblandade kommunerna bakom. Jag tycker att man måste lösa det för den enskilda först, och så får man diskutera om vem som ska ta kostnaden efteråt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om