Den inbördes politiska makten inom allians och opposition ska avspegla valresultatet. Inom alliansens gick moderaterna gick framåt medan övriga partier backade, mest folkpartiet som förlorade över tre procent. (FP) är också det parti som i dag har flesta kommunalrådsposter, 1,40 efter (M) som har två poster.
- Jag kan inte säga hur det kommer att se ut när det blir klart. Vi har bara haft en inledande diskussion i dag. När det gäller fördelningen så ska den anpassas till partiernas storlek. Men vi tar också viss hänsyn till helheten eftersom vi fungerar väl ihop i vårt arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg (M).
Kommer folkpartiet att mista en del av sina poster?
- Det kan jag inte säga.
Kommunalrådskandidaten Mohamad Hassan anser att folkpartiet bör ha lika många kommunalrådsposter som förra mandatperioden.
– Min utgångspunkt är att fördelningen är oförändrad, men det måste ske i samråd med de andra partierna i alliansen och den diskussionen har börjar nu, säger han.
Moderaterna som skulle kunna kräva mer gör det inte
- Nej, vi kräver inget. Fördelningen kommer att falla ut naturligt i och med att vi blivit starkare. Vi ska nog komma överens. Det viktiga är också att skapa slagkraftiga gemensamma team för varje politisk nämnd, säger Gunnar Hedberg.
Den rödgröna oppositionen avgör själva hur makten ska fördelas inom blocket. Där har miljöpartiet gått framåt, 3,5 procent, och stärker sin representation. Någon diskussion om hur posterna ska fördelas där har inte partierna haft. Miljöpartiet tänker dock kräva en kommunalrådspost på heltid, partiet har bara en 70 procent i dag.
- En heltidspost för oss tycker jag vore lämpligt, säger kommunalrådskandidaten Maria Gardfjell (MP).
Den 17 oktober ska den första etappen av diskussionerna vara klara. I december fastställs slutligen kommunalrådsposter och representation i nämnder och styrelser.