Fråga & svar om "prick i registret"
Att finnas med i belastningsregistret kan vara ett hinder för att få resa till länder som USA, men det gäller i första hand om man blivit dömd för vissa typer av grövre brott som till exempel narkotikabrott.
Med prick i registret får jag inte ta körkort?
Länsstyrelsen tar hänsyn till ens belastningsregister när de ska utfärda körkortstillstånd och kan i vissa fall välja att skjuta upp ens tillstånd om man har anmärkningar.
Med prick i registret får jag inte plugga eller jobba med vad jag vill?
Vissa så kallade säkerhetsklassade jobb kräver att arbetsgivaren kontrollerar den anställde i belastningsregistret, och en del arbetsgivare ber att få se utdrag ur registret innan man anställs. Det sista gäller till exempel förskolan där man behöver visa att man inte blivit dömd för övergrepp mot barn eller liknande. I alla fall där man tar hjälp av registret för att avgöra folks lämplighet tar man hänsyn till vilken typ av brott man begått och hur många gånger man blivit dömd.
En prick i registret finns med mig hela livet?
Nej, anmärkningar i belastningsregistret försvinner efter 5 eller 10 år beroende på vilken typ av brott man begått och vilket straff man fått. Snatteri tillhör de brott som försvinner tidigast. Men det förutsätter att man inte begår fler brott eftersom alla anmärkningar finns kvar tills den sista försvunnit.
Källa: Joachim Gyllencreutz, kammaråklagare i Uppsala
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!