Frågor och svar om den nya influensan
Den nya influensan A(H1N1) orsakas av ett virus som uppkommit hos grisar, men som genomgått sådana genetiska förändringar att det lätt kan smitta mellan människor.
Vad är speciellt med detta virus?
Eftersom det rör sig om en helt ny variant av influensavirus, som inga människor tidigare smittats av, saknar troligen hela befolkningen immunitet. Det innebär att vem som helst som smittas av detta virus riskerar att bli sjuk.
Vilka är sjukdomssymptomen?
Symptomen liknar dem vid den vanliga årliga säsonginfluensan, det vill säga feber och luftvägsbesvär. En del får också diarré. De flesta som insjuknat hittills har haft lindriga symptom. Nästan alla återhämtar sig utan att behöva sjukhusvård.
Förra veckan förklarade Världshälsoorganisationen att den nya influensan utvecklats till en pandemi. Innebär inte det att den blivit farligare?
Nej, att den utvecklats till en pandemi säger ingenting om dess svårighetsgrad. Att den är en pandemi innebär "bara" att den utvecklats till en epidemi över stora delar av världen och att länderna skärper beredskapen för att möta detta hot.
Varför bry sig om den nya influensan om den inte är så farlig?
Även om den bara ger ganska milda symptom kan den slå hårt mot olika samhällsfunktioner - till exempel sjukvården, eldistributionen och polisväsendet - om många människor insjuknar samtidigt. Dessutom finns risk att viruset när det sprids genomgår genetiska förändringar som gör att det blir farligare.
Hur kan man skydda sig mot smitta av det nya viruset?
På samma sätt som mot vanliga influensavirus, dvs genom att undvika närkontakt med människor som verkar sjuka, har feber och hostar, och genom god handhygien.
Finns vaccin mot svininfluensa?
Inte ännu, men till hösten.
Finns läkemedel mot svininfluensa?
Ja, de läkemedel som används för att behandla vanlig influensa, Relenza och Tamiflu, verkar också fungera mot svininfluensa?
Är det farligt att äta griskött?
Knappast. Även om kött skulle innehålla viruset dör det vid 70 graders värme, det vill säga vid temperaturer som används vid normal tillagning.
Källor: SMI, SVA, WHO.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!