Frågor & svar med Maya Eriksson
värdinna på Rosersberg församlingsgård, som anordnar gubbfrukost 19 november och 10 december.
- Det kommer så lite män till församlingsgården och då tänkte jag: Varför inte anordna en grötfrukost? Många har ju kanske fruar som har gått bort och bor själva. Då kan de komma ner till oss, äta en rejäl frukost och umgås. Eventuellt kommer vissa att spela och underhålla lite. Vi kanske spelar lite tärning också. Vi provar två gånger nu och om det går bra ska vi ha det en gång i veckan.
Vad serveras?
- Havregrynsgröt, hembakat bröd, ost och marmelad, kaffe och en liten kaka eller en chokladbit. Sen får vi se om det blir lite olika alternativa som bacon och ägg, och framåt vårkanten kanske yoghurt. Årstiderna får bestämma.
Vem räknas som gubbe då?
- För mig är det inte något negativt utan det är en rar benämning. När min son var liten kallade vi honom för lilla gubben och min man som är 64 kallar jag också för gubbe.
Varför får bara gubbar vara med?
- Om någon säger att han aldrig går utan sin fru är hon naturligtvis välkommen. Det kanske är lite fult att säga så här, men det känns som att kvinnor tar för sig mer än män när de kommer upp i en högre ålder. Vi vill bara få männen att känna sig välkomna. Men jag har sagt till gubbarna: "Har du någon vän i damform är hon hjärtlig välkommen".
Kommer ni att arrangera en tantfrukost också?
- Det vet jag inte än. Vi har en hel del aktiviteter där jag känner att damerna redan är på gång. Men jag kan tänka mig att ha en riktig tantfrukost också. Jag är ju tant och mina vänner också. Jag känner inte att
åldern har så stor betydelse utan allt handlar om sinnelaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!