Frågorna som avgör nästa års val

Foto:

Uppsala2009-09-29 07:02
ANALYS. Har valrörelsen börjat? Ja, i alla fall smygstartat. Oppositionen har redan haft sitt första gemensamma torgmöte i bästa förvalsstil med flaggor och flygblad, nyskördade äpplen, slagord och röd-gröna löften i luften. På scenen; Marlene Burwick, som tar över (S)-ledarskapet från Lena Hartwig nästa höst. Hon tror att jobben, miljön och kvaliteten i skola och omsorg blir huvudfrågor.

Tidigt i våras offentliggjorde oppositionen planerna på ett samarbete inför valet 2010. Nu har de presenterat manifestet - "första stegen för ett rödgrönt Uppsala". Det handlar om Uppsala som en grön föregångskommun, en seniorernas stad med god vårdkvalitet, en plats där barn och unga ska kunna växa upp i trygghet och där friskolorna hålls i stramare tyglar. Som bekant ser vardagen annorlunda ut. Arbetslösheten stiger, skatteintäkterna minskar och socialbidragskostnaderna skjuter i höjden. Lägg till det missnöje som gror i utsatta stadsdelar som Stenhagen och Gottsunda så inser envar att det måste till mer för att nå hela vägen till en valseger. "Fortsättning följer", lovar oppositionen.

Hur ser det då ut för Alliansen efter 36 månader vi makten? Enigheten håller även om centern blockerar när det gäller byggplaner i Marielund och kvarteret Seminariet, och KD tycker att satsningen på ett spårbilsprojekt i stan är fel väg att gå.
Som UNT redovisade i september förra året hade Alliansen redan då uppfyllt tolv av arton vallöften: Flera handlar om att utmana den offentliga sektorn. I dag upphandlas alla vårdboenden. Äldre kan välja hemtjänst från privata vårdföretag som Aleris och Carema och ringa en fixarnisse för att få en glödlampa utbytt. Löftet att sänka kommunalskatten med tio öre om året höll Alliansen i två år innan den ekonomiska krisen satte stopp. Att vända Uppsalas företagsklimat går trögt. Målet var att slå sig in bland de tio främsta i Svenskt näringslivs årliga näringslivsrankning. Uppsala kämpar dock fortfarande för att ta sig in i 100-klubben.

Folkpartiets kommunalråd Karolina Hilding tror att de stora valfrågorna blir miljön och kvaliteten i skola och omsorg. Alliansen har försökt uppnå det med valfrihet och konkurrens. Men genom att säga ja till allt fler friskolor har de kommunala tvingats till smärtsamma nedskärningar. Kommunalrådet Cecilia Forss (M) har axlat rollen som friskolornas fanbärare genom att säga ja till de flesta som vill hit. Hur Uppsalaborna uppfattar förändringarna vet ingen. Den oro föräldrar med barn på citys förskolor känner inför utmaningen från Stockholmsbaserade förskolebolaget Helianthus kan ge en vink om det. Går Alliansen för fort fram? Å andra sidan så genomför ju Forss det som borgerliga väljare efterfrågat - så de borde vara nöjda.

Konkursen i Doctrinagymnasiet med tillhörande betygsfiffel har sannolikt skadat förtroendet för fler än bara friskolor, i förlängningen spiller det över på Alliansens politik.
Ja eller nej till civilflyg på Ärna är kanske den fråga som väckt mest debatt det senaste året. Oppositionen ska ta upp den i valet och har döpt den till - "en klimatpolitisk ödesfråga" för Uppsala. I UNT:s opinionsundersökning inför valet 2006 sade en majoritet ja till flyget. Många tyckte nog då att det verkade bekvämt att slippa åka till Arlanda och var beredda att ta lite buller och utsläpp för det. I dag är miljöfrågan hetare. Hur opinionen ser ut vet ingen. Så nya politiska drabbningar väntar. Tonläget är redan högt. Dock inte värre än att kommunalrådet Gunnar Hedberg (M) kan ta Lena Hartwig i hand och åka till Stockholm för att erbjuda staten en jättedepå för snabbtåg vid Fullerö - Hedberg gillar ju tåg och det spåret leder mot gröna lösningar.

Ska man gissa så kommer nog arbetslösheten ändå att bli en tung fråga i valrörelsen. Den har stigit med nära 60 procent i länet sedan förra året och väntar fortsätta uppåt. Nu handlar det inte enbart om risken att svaga grupper drabbas av utanförskap. Också Svensson får foten och måste gå till Arbetsförmedlingen.
I regeringens höstbudget får Alliansen i Uppsala 245 miljoner kronor i tillskott nästa år, pengar som ska hindra neddragningar inom skola och omsorg. Till det kommer mer pengar till arbetsmarknadsåtgärder. Oppositionen tycker som väntat att det både är för sent och för lite och ligger just nu snäppet före i opinionsmätningarna. Men loppet går vidare, och det lär svänga både en två gånger innan september 2010.
DETTA HAR HÄNT

2006
November: Skatten sänks med 10 öre och skolan får mer pengar i Alliansens första budget. Den tidigare röd-grön regimens mål att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent ändras till fyra. Motivet är att gynna näringslivets konkurrenskraft.

2007
Mars: Uppsalahem börjar förbereda en utförsäljning av lägenheter till hyresgästerna. Oenighet om värdering och priser gör dock att förhandlingarna går i stå. Först i september 2009 kan beslut om de första utförsäljningarna tas.

April: Eget val inom hemvården införs. Äldre får därmed chans att välja privata alternativ om de är missnöjda med kommunen. Alliansen vill att alla äldreboenden ska upphandlas i konkurrens inom fyra år. Dessutom ska 240 nya platser skapas.

September: Alliansen vill införa omdömen i ordning och uppförande i Uppsalas skolor. Sedan beslut tagits överklagar (V) till Skolinspektionen som säger att omdömena strider mot grundskoleförordningen. Beslutet rivs upp i augusti 2009.

September: Uppsalas omdebatterade konserthus invigs i dagarna tre. Beslutet att starta bygget togs av en majoritet bestående av (FP), (S) och (V) med kommunalrådet Lena Hartwig (S) i spetsen. Alliansen som varit kritisk till bygget fick dock stå för invigningen.

Oktober: Utmanarrätt införs så att mer kommunal verksamhet ska bli privat. Reformen får kritik när vissa allianspolitiker är med och utmanar. Först i september 2009 kommer den första stora utmaningen - ett Stockholmsföretag vill ta över citys förskolor.

2008

Januari: Uppsala ansöker om att bli kulturhuvudstad år 2014. Temat är metamorfos och optimismen stor. I december åker dock Uppsala ur tävlingen. Vinnare blir Umeå som tar hem spelet i hård konkurrens med Lund.

Juni: Ja till vårdnadsbidrag i fullmäktige. Oppositionen tågar ut i protest. Alliansen räknade med att över 1000 barn i Uppsala skulle få del av bidraget. Så blir det dock inte. I september 2009 är bara 227 stycken registrerade.

September: kommunfullmäktige beslutar stödja den nya inomhusarenan i Gränby och förbinder sig att hyra delar av den i 25 år. Bara (MP) är emot. Tidigare under året har kommunen utlyst en arkitekttävling för upprustning av Studenternas.

September: Uppsalas skolor bantas med 800 platser och Linnéskolan läggs ned. Det föreslår skollokalsutredningen. Totalt ska 2 800 elevplatser bort på grund av konkurrens från friskolorna. Alliansen fortsatte att säga ja till nya friskolor under 2009.

2009

April: Lågkonjunkturen slår hårt mot kommunens ekonomi. Skatteintäkterna beräknas falla med 340 miljoner kronor 2009 och 600 miljoner 2010. Alliansen vill mota krisen med investeringar och besparingar. Oppositionen vill höja skatten för att rädda jobb.

Maj: Ja till civilflyg på Ärna. Alliansen driver igenom beslutet efter hård debatt med hänvisning att länsstyrelsen ska avgöra frågan. Oppositionen säger nej till etableringen och lovar senare att göra Ärna till en valfråga 2010.

Augusti: Ja till spårbilar. En oenig allians ställer sig bakom förslaget att bli försökskommun för ett spårbilsprojekt värt 800 miljoner kronor. Blir det verklighet får Uppsala en bana från city till Boländerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om