Framsteg för Åriket som naturreservat

Efter en tids stiltje gör den rödgröna kommunledningen ett ryck framåt för att skapa ett naturreservat av Årike Fyris. Politikerna är i stort ense. Men Ultunalänken spökar i kulisserna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-11-23 08:05

Dimman hänger tung över Uppsalaslätten. Några änder tar en förmiddagslur på Vindbrons träfundament. Trots blötan är Årike Fyris marker välbesökta. Flera tar sin dagliga promenad på grusvägen efter ån, bland dem Sedef och Serif Sahindal.

– Vi brukar ta en motionspromenad här varje dag, sex dagar i veckan, säger de.

Att det till slut tycks kunna bli ett naturreservat av Årike Fyris tror de är bra.

– Det är mycket folk här jämt och mest på sommaren. Då är det som finast med grönskan, träden och alla fåglar, säger Sedef Sahindal.

I dag, onsdag, väntas politikerna i kommunstyrelsen besluta att starta förhandlingar om att göra Årike Fyris till naturreservat. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, äger stora delar av området. Tanken är att komma överens om gränsdragningar och ansvarsfördelning samtidigt som SLU kan behålla sin verksamhet i området.

– Det här är ett av våra vallöften. Vi har fått positiva signaler från SLU och ger nu plan- och byggnadsnämnden i uppdrag att börja förhandla. Vi räknar med att kunna bilda reservatet under nästa år, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Miljöpartisten Rickard Malmström anser att Årike Fyris ligger strategiskt viktigt till när Uppsala växer som stad. Naturområdet skjuter som en grön kil rakt in mot staden med värdefull flora och fauna, och goda rekreationsmöjligheter.

– Att det inte blivit reservat tidigare beror på att det saknats politisk vilja. Nu tar vi tag i frågan. Ska vi kunna förmå Unesco att klassa Årike Fyris som världsarv så måste vi uppvärdera det själva. Det här beslutet är en viktig bit i det pusslet, säger han.

Samtliga partier är överens om själva reservatet. Men frågan om hur Ultunalänken, den bro som planeras genom reservatet från Ultuna till Bergsbrunna, skiljer fortfarande blocken åt. De fyra allianspartierna och Sverigedemokraterna vill ha en broförbindelse som är öppen för all sorts trafik. Medan de rödgröna bara vill tillåta gång, cykel och kollektivtrafik.

– Vi är alla överens om att det är ett viktigt område att bevara, men vi liberaler har tre förbehåll, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L).

De är: Vindbron ska öppnas för gång– och cykeltrafik, Ultunalänken ska byggas för alla trafikslag och reservatet ska anpassas för att kunna bredda Kungsängsbron. Hassan tror inte att dagens bro kommer att klara trafikbelastningen när Södra staden byggs ut,

Kristdemokraterna, SD och Moderaterna är av samma åsikt. Ultunalänken får inte strypas.

– Ska man bygga ut Södra staden med 25 000 nya bostäder så måste det finnas möjligheter att ta bilen. Människor kommer att köra bil oavsett vad vi säger och finns inte en länk till Bergsbrunna så blir det trafikkaos när alla ska över Kungsängsbron. De rödgröna är bilfientliga, säger Jonas Segersam (KD).

Stefan Hanna (C) vill "initialt" ha en bro för kollektivtrafik, gång och cykel som går att utvidga när det behövs.

– I det här beslutet måste vi vara tydliga med att vi kan komma att behöva en bro med full kapacitet för alla trafikslag. På sikt måste vi ändå kanske bygga ut Kungsängsbron för att klara trafiken, säger han.

De rödgröna köper dock inte argumenten.

–  Ju fler trafikleder vi bygger desto fler kör bil. Det löser inga problem. Vi måste erbjuda bra kollektivtrafik och de flesta som tar Ultunaleden ska till det nya tågstopp som planeras i Bergsbrunna. Då behövs ingen bil, säger Rickard Malmström.

När beslutet om bygget av en Ultunalänk kan fattas återstår dock att se.

Fakta På väg mot världsarv

Yta: 845 hektar.

Sträcker sig längs Fyrisån från Kungsängsbron till Flottsund. .

Omfattar Fyrisån, Uppsalaåsen och intill liggande skog, åker, ängs- och betesmarker.

Inom området finns redan tre naturreservat: Kungsängen, Nåntuna lund och Kungshamns-Morga.

Sedan 1993 arbetar Uppsala kommun för att bevara Årike Fyris och göra det till etts världsarv.

Ett världsarv är kultur- och naturmiljöer som anses ha stor betydelse för hela mänskligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om