Framtidens stad byggs nu

Uppsala växer så det knakar. Fram till år 2050 beräknas staden växa med ett helt Västerås. Men hur ska Uppsala klara av att växa utan att få växtvärk?

Foto: Pär Fredin

Uppsala2016-03-01 09:00

Domkyrkan, Uppsala slott, Carolina Rediviva och byggkranar. De höga lyftkranarna har blivit en naturlig del av Uppsalas stadskontur och lär så förbli under många år framöver. Fram till år 2050 beräknas Uppsala växa med ett helt Västerås, det vill säga 160 000 nya invånare. För att klara den befolkningsökningen behövs runt 90 000 nya bostäder. Men det är inte bara bostäder som ska byggas, även verksamhetslokaler, köpcentrum, arenor och annat.

– Länge fanns det mycket planer för Uppsala, men ingenting hände. Nu börjar det faktiskt hända saker. Ett tydligt exempel är den nya innebandy- och friidrottsarenan. Den står faktiskt här nu och hela staden växer så det knakar, säger Magnus Axelid, vd på Relation.

2 mars anordnar Relation den årliga Relationsdagen och den här gången är temat ”Uppsala växer”. Under dagen hålls flera seminarier där man tar fasta på den växande staden, men även på vad som gör att företag vill etablera sig här och vad som hindrar dem som inte gör det. Dessutom medverkar flera utställare som visar upp sina konkreta planer.

– Vi behöver mötesplatser för att alla ska kunna få ett bättre grepp om vad som faktiskt händer, när det händer och hur det händer. Under Relationsdagen kommer vi att vara visionära och tala om hur en stad växer på bästa sätt, men också konkreta för att reda ut vad som faktiskt kommer att bli av och vad som bara är snack, säger Magnus Axelid.

Många näringslivsrepresentanter kommer att finnas på plats under Relationsdagen, för när staden växer behöver också näringslivet växa. Uppsala kommun räknar med att 70 000 personer kommer att behöva anställas fram till år 2050. En ökad befolkning innebär en ökad köpkraft och många arbetstillfällen kommer att skapa sig själva när exempelvis handel och service behöver utökas. Men mer måste till.

– En stor utmaning är att skapa fler arbetstillfällen i företag som agerar på andra marknader än vår egen. Den typen av arbeten finns ofta i en kunskapsintensiv sektor där lönenivåerna är högre, vilket driver på lönerna och utvecklingen totalt sett för hela regionen, säger Tomas Stavbom, chef för regional utveckling på Regionförbundet.

För att lyckas skapa fler sådana arbetstillfällen behöver Uppsala­regionen bli en starkare arbetsnod. Fler behöver stanna kvar och arbeta här i stället för att exempelvis pendla till Stockholm.

– Vi behöver också bli bättre på att erbjuda utvecklingsmöjlig­heter för de företag som vill växa. Det handlar exempelvis om att ­företag enkelt behöver kunna få kapital och investeringar här och slippa söka sig utomlands till exempelvis Tyskland, USA eller Kina, säger Tomas Stavbom.

Uppsala är i dag en attraktiv region. Tomas Stavbom beskriver det som ett ekosystem av innovation och kompetens. I Uppsala finns exempelvis universiteten, bra stöd för unga innovationsföretag, ett antal statliga myndigheter, Akademiska sjukhuset och en rad storföretag. Dessutom är stadsmiljön attraktiv.

– Det borde vara intressant för alla typer av företag att finnas här. Det måste vi tillsammans vara tydliga med att berätta för omvärlden. Vi måste också förstå att vi verkar i en globaliserad ekonomi och att städer konkurrerar globalt om att locka till sig företag. Vi behöver ligga i framkant, säger Tomas Stavbom.

Uppsala kommuns näringslivsdirektör Yvonne Näsström håller med om att kommunen behöver bli bättre på att locka hit stora företag.

– Uppsala är redan ett bra val för de större företagen. Men vi behöver arbeta mer målinriktat med marknadsföring. Just nu arbetar vi fortfarande reaktivt men min ambition är att gå över till ett proaktivt läge och paketera Uppsalas erbjudande. Vi behöver muskla upp från kommunens sida, säger hon.

Samtidigt framhåller Yvonne Näsström att det är viktigt att ta ett helhetsgrepp om näringslivet när Uppsala växer.

– Vi behöver locka till oss företag, men också få de företag som redan finns här att rota sig fast ännu mer. Vi har många bolag som befinner sig i mellanskiktet och vill växa i omsättning och antal anställda, säger hon.

Näringslivsenheten inom Uppsala kommun har nyligen inlett ett arbete med träffa just mellanstora före­tag för att prata om framför allt tillväxthinder. Men även om Upp­sala står inför en utmaning med att få näringslivet att hänga med när staden växer kommer regionen ändå att klara av utmaningen väl, tror Tomas Stavbom.

– Det kommer att gå bra för vår region väldigt länge på grund av hög inflyttning och låg arbetslöshet. Men vi kan inte luta oss tillbaka, säger han.

Fakta Relationsdagen 2016

Årets Relationsdag anordnas på Uppsala konsert & kongress 2 mars och temat är ”Uppsala växer”.

Bland årets talare finns författaren Alexander Bard och ekonomiprofessorn Micael Dahlén, som ska prata om vad som gör oss lyckliga. Under dagen hålls flera seminarier om bland annat framtidens städer och energieffektiva byggnader. Det hålls även seminarier om hur sjukvården bidrar till regional tillväxt, om infrastruktur, kultur och landsbygden. Dessutom finns ett stort antal utställare på plats under dagen.

Klockan 13.30 hålls en ­utfrågning på scen med tema ”Vem skapar ­jobben?” där flera väl­etablerade företagare, ­representater från ­Uppsala kommun och politiker deltar. Relationsdagen inleds med frukost klockan 8.30 och pågår fram till klockan 19.

Programledare för hela dagen är Lotta Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om