Friskolorna får elever i såväl kommunala som fristående skolor att prestera bättre. Det visar en forskningsrapport från Ifau.
Var femte grundskoleelev i Uppsala går i en friskola vilket är högt jämfört med snittet i riket. Detta kan gynna Uppsalaeleverna, i alla fall om man ska tro en forskningsrapport från Ifau, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering i Uppsala som kom i fjol. Undersökningen omfattar betygen för alla elever som gick ut årskurs 9 under 1988 – 2009.
Forskarna har visat att snittbetygen för niondeklassarna ligger högre i kommuner där det startats många friskolor jämfört med om det finns få eller inga friskolor i kommunen. Betygen dras upp i både kommunala och fristående skolor.
Effekten kvarstår när eleverna når gymnasiet och universitetet. Om andelen friskolor ökar med 10 procentenheter höjer eleverna sina prestationer med 3–5 procent på såväl kort som lång sikt, enligt rapporten.
Man skulle kunna tänka sig att konkurrensen mellan kommunala och fristående skolor får lärarna att höja betygen på de egna eleverna för att locka till sig fler elever och öka skolans intäkter. Men även om faktorer som betygsinflation och familjebakgrund räknas in blir slutsatsen att elever generellt presterar bättre i friskoletäta kommuner.
– En förklaring kan vara att skolorna tvingas bli bättre när de konkurrerar om eleverna, säger Mikael Lindahl, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet som arbetat med studien.
En annan orsak kan enligt forskarna vara att friskolekonkurrensen gett en ökad spridning av olika pedagogiska idéer.
UNT rapporterade i gårdagens papperstidning att det fria skolvalet enligt Skolverket kan leda till mer segregation genom att elever som presterar bra söker sig till vissa skolor.
Frågan är hur det går ihop med Ifaus rapport om att friskolor höjer även kommunala skolor. En möjlig förklaring skulle kunna vara att betygsgapet mellan skolorna växer samtidigt som friskolorna bidrar till en allmän betygshöjning i vissa kommuner.
Måttet för skillnaden i snittbetyg mellan landets grundskolor, den så kallade mellanskolsvariationen, har fördubblats sedan år 2000 och uppgick i fjol till 18 procent. Även i Uppsala finns ett betygsgap och 2012 hade friskoleeleverna 14 procent högre snittbetyg i årskurs 9 än eleverna i de kommunala skolorna. Enligt ny statistik minskade betygsgapet i Uppsala till 12 procent vårterminen 2013.
– De kommunala skolorna jobbar enormt målmedvetet för att höja sina elevers resultat, säger kommunalrådet Cecilia Forss (M).
– Vetskapen om risken att bli bortvald av eleverna är en stark sporre för skolorna. Flera kommunala skolor har också lyckats vända en negativ trend, det gäller bland annat Gottsundaskolan och vid Sävjaskolan gör man nu ordentlig nysatsning.