Friskolor ligger under sin nivå

De fristående grundskolorna i Uppsala kommun presterade förra året sämre än vad som kan förväntas sett till andel elever som nått godkänt i alla ämnen. Katarinaskolan och Kunskapsskolan ligger långt från sin nivå. Riktigt illa, tycker politiker.

Uppsala2010-02-04 08:57
Med den elevgrupp som går på Kunskapsskolan borde hela 97 procent av eleverna som slutade nian i våras ha minst godkänt i alla ämnen, enligt Skolverkets mätverktyg Salsa som bygger på elevgruppens socioekonomiska förutsättningar. 84 procent nådde dit.
- Det här var ett lägre resultat än jag trodde att vi skulle ha. Samtidigt är vårt Salsavärde högre än jag räknat med, säger skolchefen Teddy Söderberg.
Tittar man på meritvärdet, har Kunskapsskolan den största minussiffran av alla skolor i Uppsala kommun. Det genomsnittliga meritvärdet borde ha varit 254 poäng, men var 230.

Det här är den första årskullen på Kunskapsskolan i Uppsala som fått ett Salsavärde. För ett enskilt år kan det finnas speciella förklaringar, och till viss del tror Teddy Söderberg att sådana finns här.
- Eleverna hade bara gått två år här och har bytt från en annan skola. Verksamheten var också ny för oss. Jag är inte orolig. Prognoserna för årets nior ser redan bättre ut, säger Teddy Söderberg.

Precis som många av de kommunala skolorna i Uppsala nu gör vill han ligga på plus mot Salsa.
- Koncernen Kunskapsskolan ligger i genomsnitt en bra bit över. Det är vad jag förväntar mig av oss och tror att vi klarar det på sikt, säger han.
Enligt honom arbetar Kunskapsskolan noga med uppföljningar och resultatmål. Teddy Söderberg tror att friskolorna påverkat de kommunala grundskolorna, där bättre kvalitetssäkring och ett större fokus på resultat angetts som förklaringen till att resultaten lyfts rejält de senaste åren i Uppsala kommun.
- Definitivt är det här är en positiv effekt av ökad konkurrens. Vinnarna är eleverna och föräldrarna, säger Teddy Söderberg.

Katarinaskolan har legat under sitt Salsavärde för andel elever som nått godkänt i alla ämnen under alla år utom två sedan 1998. Trenden var dock en tydlig förbättring, när förra årets nior hamnade på ett större minus igen.
- Vi vill självklart nå vår nivå och arbetar hårt med varje elev. Men jag tror inte det här handlar om något systemfel inom vår skola. För det har vi för bra resultat. I stället finns förklaringar som att vi har elever med särskilda behov som inte syns i statistiken och att vi tar emot elever som byter skola, säger rektor Björn Ragnarsson.

Sedan förra läsåret börjar eleverna sexan i Katarinaskolan.
- Elevernas resultat är konsekvensen av ett långsiktigt arbete. Nu får vi större möjligheter att fånga upp elever i behov av särskilt stöd, säger Björn Ragnarsson.
En som noterat de här friskolornas resultat gentemot sina Salsavärden är Bengt Sandblad (S), andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
- Det ser riktigt illa ut. Vore det kommunala skolor skulle vi be dem att noga fundera på vad som gått fel. Det här fordrar extra tillsyn tycker jag, säger han.
Fakta

Salsa är ett verktyg för att jämföra skolor och kommuners resultat, i relation till den elevgrupp en skola eller en kommun beräknas ha. Värdet grundar sig på föregående års elevgrupp. Bland de faktorer som vägs in i det förväntade värdet finns andel elever med utländsk bakgrund, födda utomlands, respektive födda i Sverige, samt föräldrarnas sammanvägda utbildningsnivå.
När det gäller andel elever i nian som nått godkänt i alla elever hamnade Gluntens Montessoriskola och Livets Ords skola på ett litet minus, medan Kunskapsskolan och Katarinaskolan hamnade på minus 13 procentenheter, respektive minus 12, jämfört med de egna Salsavärdena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om