Fritt vårdval hot mot vårdcentraler
Flogsta vårdcentral kan tvingas dra ner sin verksamhet om det privata vårdsföretaget Praktikertjänst lyckas med sin etablering i Sternhagen och city.
Flogsta vårdcentral fick lämna dessa lokaler vid Flogstavägen på grund av miljöproblem. Därefter har vårdcentralen sanerats för 15 miljoner kronor och den återinvigdes i höstas.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Den borgerliga alliansen i landstinget vill införa fri etableringsrätt så snart som möjligt under 2009. Praktikertjänst är på offensiven och har redan börjat leta lokaler Stenhagen och city.
- Vi är allvarligt intresserade av att starta i Uppsala och hoppas kunna komma i gång som fort som möjligt om politikerna tar beslut om att införa fritt vårdval efter årsskiftet, säger regionchef Eva Reumark.
Praktikertjänst har kontakt med ett antal läkare från Uppsala som vill bygga upp och driva verksamheten.
- Det ger dem möjlighet att utveckla vården som de själva vill inom ramen för landstingets regelverk, säger Eva Reumark.
För primärvården, och Flogsta vårdcentral, kommer planerna som en överraskning. Varken vårdcentralschef Anne Eriksson eller primärvårdschef AnnCharlotte Frank-Lindgren hade någon aning om Praktikertjänsts planer, trots att det bara rör sig om månader innan en ny vårdcentral kan öppna.
Flogsta tar i dag hand om patienterna i Stenhagen. En etablering av Praktikertjänst där kan bli kännbar. AnnCharlotte Frank-Lindgren tycker utvecklingen är "olycklig".
- Flogsta vårdcentral har utökats och dimensionerats för att kunna ta emot alla som bor i Stenhagen. Flera nya mottagningar har startats och de listar många nya patienter i dag. Startar Praktikertjänst i Stenhagen kan effekten bli att patientunderlaget inte räcker till, säger hon.
Vad kommer ni att göra?
- Det är svårt att säga. Men det får konsekvenser för Flogsta.
Det kan det också få för resten av länets 31 vårdcentraler. Fritt vårdval och fri etableringsrätt innebär att alla som uppfyller landstingets krav kan starta vårdcentral var det vill. Några gränser finns inte.
- Samma villkor gäller för alla. Det kan bli 4-5 nya vårdcentraler eller 20. Nu är det patienten som bestämmer, där ligger makten. Vi kommer inte att lägga oss i, säger Ismail Kamil (fp) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Ingen analys av effekterna har gjorts?- Nej. Vårdcentralerna får slåss om patienterna. Tidigare tilldelades de medel efter ett geografiskt område. Patienter i Sunnersta tillhörde Sävja trots att de aldrig utnyttjade vårdcentralen. Nu ska pengarna följa patienten och vårdcentralerna får konkurrera. De som inte har tillräckligt med patienter får dra ner på sin verksamhet.
Du invigde själv Flogstas nya vårdcentral för en dryg månad sedan. Nu inför ni ett system som kan dränera den på patienter?
- Just Flogsta är en av våra största vårdcentraler. Gör dom ett bra jobb så behöver de inte vara oroliga. Vårt system är inte till för vårdcentralerna utan för patienterna. Innan praktikertjänst kan starta i Stenhagen måste de rekrytera några tusen patienter. Ger de bra vård så klarar dom det, säger Ismail Kamil.
Praktikertjänst har rutin. Bolaget driver redan ett 50-tal vårdcentraler runt om i landet. Många finns i Stockholm där fri etableringsrätt infördes för ett år sedan.
- Det kommer i hela landet nu, säger Eva Reumark.
UNT: Kan ni tänka er att starta fler vårdcentraler i Uppsala län?
- Javisst. Bara att det finns en marknad som gör det lönsamt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!