"Frustrationen är stor hos personalen"

När elektroniska patientjournaler infördes i landstinget i Uppsala län gick personal in i väggen på grund av tekniskt strul och hög arbetsbelastning. Rebecka Janols, doktorand i människa-datorinteraktion, försöker nu se till att det inte ska hända igen.

Rebecka Janols.

Rebecka Janols.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-08-25 08:00
Rebecka Janols bedriver så kallad aktionsforskning. Under sina doktorandstudier på Uppsala universitet ska hon inte bara nå forskningsresultat utan även åstadkomma en förbättring på plats i Uppsala läns landsting.
- I dag är frustrationen ofta stor hos personalen. Man tycker att tekniken är svår, och inte utgör något stöd. De upplever att det kan vara så svårt att få hjälp och support att de hellre struntar i det. Men jag tror att vi ska kunna få en förändring, säger Rebecka Janols.

UNT skrev under 2005 och 2006 i en lång rad artiklar om de allvarliga bristerna i det nya systemet med elektroniska patientjournaler. Systemet knäckte personalen, varpå hela primärvårdsmottagningar tillfälligt fick stängas.
- It i vården är bra och ska kunna fungera. Det handlar om att ställa krav på leverantören av systemen, krav som bygger på vad personalen tycker att systemet behöver klara av, och det handlar om att enkelt kunna få support och utbildning så personalen kan förbättra för sig själva, säger Rebecka Janols.

Hon söker svaret på hur man ­effektivt kan införa ett nytt it-system i en verksamhet. Ett problem i Uppsala läns landsting är vårdens omfattning.
- Det är svårt att få ett system att fungera överallt. Men det är möjligt om man anpassar systemen till verksamhetens behov. Med helt nya hjälpmedel kan man också hitta nya effektiva sätt att arbeta på, men det måste ske på vårdens villkor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om