Fukt i bostaden kan ge sömnbesvär

Att ha fukt i bostaden kan ge sömnbesvär. Kvinnor och män som bor i fuktskadade lägenheter eller hus har betydligt oftare än andra både svårt att somna och besvär med täta uppvaknanden under natten.

Uppsala2005-01-14 00:00
Det framgår av en flernationell studie, som är världes hittills största undersökning kring sambandet mellan boendemiljön och sömnsvårigheter.
— Våra resultat talar för att åtgärder som förbättringar i byggnadssättet och ventilationen i bostäderna påtagligt skulle kunna minska förekomsten av sömnbesvär i samhället, säger docent Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik i Uppsala.
Han är en av de ansvariga för studien som omfattar drygt 16 000 med slumpens hjälp utvalda vuxna kvinnor och män i Danmark, Estland, Island, Norge och Sverige. Nära 2 600 var Uppsalabor.

Rökning ingen förklaring
Alla besvarade en omfattande hälsoenkät med frågor bland annat om de hade svårt att somna, besvärades av täta uppvaknanden under natten eller brukade ha svårt att somna om efter att ha vaknat tidigt på morgonen.
I enkäten fanns också frågor om det fanns några tydliga tecken på fuktskador i bostaden, till exempel mögel, bubblor under plastmattan eller spår efter vattenfläckar i parketten. Nära 3 000 av deltagarna uppgav att de hade åtminstone någon sådan fuktskada i bostaden.
När forskarna jämförde svaren fann de att sömnbesvär var klart vanligare bland kvinnorna och männen som uppgav att de hade fuktskador än bland de övriga deltagarna i studien.
Av dem som hade åtminstone någon fuktskada i bostaden uppgav nära 30 procent sömnsvårigheter, sex procentenheter fler än bland dem utan fuktskador. Av dem som rapporterar fukt i golvet uppgav nära 40 procent att de hade sömnbesvär.
— Dessa samband kan inte förklaras av att till exempel rökning eller andra faktorer som ökar risken för sömnbesvär skulle vara vanligare bland dem som bort i fuktskadade hus, säger Christer Janson.

UNT: Varför ökar fukt i bostaden risken för sömnbesvär?
— Det vet vi inte säkert. Att fuktskadat plast och trä avger ämnen som irriterar luftvägarna och stör sömnen är en tänkbar förklaring, men också påverkan av mögel och kvalster som trivs i fuktiga miljöer, säger Christer Janson.
Den nya studien publiceras i dag fredag i den vetenskapliga tidskriften Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Fotnot: Av de nära 2 600 Uppalaborna som deltog i studien rapporterade nio procent att de haft någon vattenskada, sex procent synligt mögel och fyra procent tecken på fukt i golvet i bostaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om