Våren är kommen – snart dags för uteserveringarna!

Att värmen har anlänt till våra breddgrader har nog inte undgått någon Uppsalabo. Men den som vill sitta ute på sin lunch får trängas på de få uteställen som hittills hunnit öppna.

Konditori Fågelsången är en av få ställen som har uteserveringen öppet året om.

Konditori Fågelsången är en av få ställen som har uteserveringen öppet året om.

Foto: Cleo Grundberg

Uppsala2025-03-21 16:30

Våren hägrar och med den följer uteserveringarna. Men det är ännu få restauranger och kaféer som öppnat sina uteplatser.

– Det finns inget startdatum för när man får öppna sin uteservering, men de flesta ansöker om att få öppna i april, säger Lina Berg, enhetschef för trafik och markupplåtelse vid Uppsala kommun.

undefined
Lina Berg, chef på enheten för trafik och markupplåtelse på Uppsala kommun, menar att det är lätt för en restaurang att få tillstånd för uteservering.

Även om många av uteserveringar fortfarande håller stängt tror inte Lina Berg att det kommer vara färre uteserveringar i år än tidigare år. 

– Om man tittar tillbaka i tiden har antalet ansökningar hållit sig ganska konstant. Vi har hanterat runt 60 ansökningar hittills i år, men det är högt tryck och vi förväntar oss att det kommer nå upp till mellan 160 och 180 stycken. Så vi hamnar runt det normala, säger hon.

För dem som vill öppna en uteplats för sina gäster är det inte särskilt svårt att få sin ansökan beviljad.

– Om det finns en yta utanför restaurangen och det fortfarande finns plats för gående och rullstolar så är det inte svårt. Däremot får man inte bygga upp sin uteservering hur som helst, då kan det ibland krävas bygglov. Men att ställa ut några stolar och bord är okej, säger Lina Berg. 

undefined
Güntherska Hovkonditori lockar många Uppsalabor nu när solen tittar fram i mars.

Längs Fyrisån ligger Güntherska Hovkonditori. De är en av få ställen i Uppsala som har uteservering året om. Här är det fullt med folk och svårt att få bord när UNT är på plats.

Men det är även en hel del folk ute på gråare dagar, menar Claes Landing, före detta ägare, vars barn nu driver konditoriet.

– Det sitter människor här på vintern också, folk klär sig efter väder.

Uteserveringen bringar in en stor del av inkomsterna för Güntherska.

– Vi har runt 60 personer på vår lönelista och uteserveringen är avgörande för att vi ska gå runt, säger Claes Landing. 

undefined
Claes Landing, före detta ägare av Güntherska Hovkonditori.

Ett stenkast bort vid Svandammen ligger Konditori Fågelsången. Likt Güntherska har deras uteservering också öppet året om. 

– Gästerna uppskattar vår uteservering, det är nästan alltid någon som vill sitta ute oavsett väder, säger Olivia Asplund som jobbar på konditoriet.

Men det är trots allt solen som är den största magneten. När UNT besöker konditoriet strax efter lunchtid finns det ett fåtal platser lediga. 

– På soliga dagar är den alltid full, säger hon. 

undefined
Konditori Fågelsången är en av få ställen som har uteserveringen öppet året om.

En som sitter utanför Fågelsången och njuter av solen är studenten Esbjörn Falk, 23. För honom räcker ett soligt väder för att kunna sitta på uteservering.

Du tycker inte det är lite för kallt?

– Nej då, kläder efter väder. Det kan vara mitt i vintern men om det är sol och vindstilla så sitter jag gärna ute, säger han. 

undefined
Esbjörn Falk, 23, njuter av vårsolen på kafé.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!