Fuskande Uppsalastudenter bestraffas mildare
Fuskande studenter vid Uppsala universitet bestraffas oftare med varning än med avstängning. På nästan alla andra lärosäten i landet är avstängning däremot den i särklass vanligaste straffpåföljden för fuskare.
Under 2006 bestraffades totalt 482 högskolestudenter med olika disciplinåtgärder. Den vanligaste orsaken till bestraffning var att studenter hade plagierat texter, inte sällan hämtade från internet. Av de 482 bestraffade studenterna så drabbades 377 av avstängning, medan övriga 105 fick en varning. Uppsala universitet bryter mönstret genom att i fjol ha stängt av tio studenter och samtidigt varnat hela 29 studenter.
- Det som kan förklara det är att vi har haft ett antal anmälningar av lindrig art, där vi stannat vid varning i stället för avstängning, säger Magnus Hallberg, universitetsjurist på Uppsala universitet.
Och vilken typ av fusk bedömer ni är av lindrig art?
- I vissa fall kan det vara någon som har plagierat ett halvt pm, två sidor av fyra, och då leder det till avstängning. Om någon däremot har plagierat ett eller ett och ett halvt stycke av åtta sidor så leder det troligen till en varning. Vi anser att man ska göra skillnad på plagieringens omfattning, menar Magnus Hallberg.
Så sent som år 2005 var det vanligare med avstängningar än varningar på Uppsala universitet. Men det är enligt Magnus Hallberg inte någon policyändring som ligger bakom att siffrorna från i fjol ser annorlunda ut.
- Det är på inget sätt så att vi har ändrat praxis. Det beror helt och hållet på arten av ärenden som vi har fått in.
Så siffrorna ska inte tolkas som att man inte straffas lika hårt om man fuskar vid Uppsala universitet?
- Nej, det är mer spekulation. De flesta studenter som fälls för fusk tar allvarligt på det, och jag tror inte att en student som fälls för fusk vill gå igenom den proceduren igen, säger Magnus Hallberg.
Klart är i alla fall att man bedömer fusk olika på olika universitet och högskolor. Vid Stockholms universitet har det till exempel bara delats ut två varningar på två år samtidigt som 37 studenter har stängts av.
- Vi ger nästan alltid två månaders avstängning för plagiat eller fusklappar på tentamen. Straffet kan bli ännu längre om det till exempel rör sig om ett examensarbete. Vi har haft varning i något fall, men då har det funnits förmildrande omständigheter, säger Kåre Bremer, rektor vid Stockholms universitet.
Högskoleverket skriver i sin rapport om förra årets disciplinärenden att de i de flesta fall är av liknande karaktär vid landets lärosäten. Därför menar man att det "inte borde finnas någon större skillnad mellan lärosätena vare sig vad gäller val av disciplinåtgärd som avstängningens längd".
- Det finns helt klart olika syn på hur man ska beivra plagiering. Vi vill att det ska vara rättssäkert och att likartade fall ska behandlas lika i hela landet, säger Pontus Kyrk på Högskoleverket.
Högskolan i Skövde och Karlstads universitet är undantagsfall där det, precis som vid Uppsala universitet, är vanligare med varning än avstängning som påföljd. Svenskt lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, med 3 451 helårsstudenter, varnade en student och stängde inte av någon i fjol.
Södertörns högskola är det lärosäte som bestraffade flest studenter, både procentuellt och i faktiska tal. 48 studenter stängdes av vid Södertörn förra året, vilket utgör 0,76 procent av skolans elever. Avstängning leder bland annat till uteblivna studiemedel under avstängningsperioden.
FAKTA
Antalet disciplinärenden under 2006 på de svenska lärosäten som har flest studenter. Totalt bestraffades totalt 482 studenter (0,17 procent av landets högskolestudenter).
Antalet disciplinärenden under 2006 på de svenska lärosäten som har flest studenter. Totalt bestraffades totalt 482 studenter (0,17 procent av landets högskolestudenter).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!