Fuskanklagad Uppsalaföretagare stoppad på flera fronter

En företagare i Uppsala har enligt Skatteverket tagit ut svarta löner på 627 000 kronor. Tidigare har Arbetsförmedlingen stängt av mannen efter påståenden om mygel och han har även stoppats av IVO.

Detta är inte första gången som mannen får anmärkningar från myndigheterna. Bilden är ett montage.

Detta är inte första gången som mannen får anmärkningar från myndigheterna. Bilden är ett montage.

Foto: David Rydell/Montage

Uppsala2021-10-17 18:00

Uppsalaföretagaren driver Abi Omsorg AB, ett företag som arbetar med ensamkommande. Enligt Skatteverket har bolaget betalat ut 460 000 kronor till företagaren för hyreskostnader som han aldrig haft.

Företagaren har uppgett att Abi Omsorg hyrt en lokal i centrala Uppsala. Men när Skatteverket kontrollerade saken visade det sig att lokalen hyrs av ett helt annat företag som inte har något med Abi Omsorg att göra. Personal på företaget som använder lokalen har uppgett för Skatteverket att det enbart är de själva som disponerar utrymmena.

Företagaren har skickat in hyresavtal som visar att det är hans mamma som hyr ut lokalen till Abi Omsorg. Skatteverket betecknar dock hyresavtalen som efterhandskonstruktioner. Myndigheten hävdar att företagets hyresutgifter, som alltså tillfallit företagaren, har bokförts "för att ge sken av ett hyresförhållande".

Mannen anklagas även för att ha tagit ut 80 000 kronor i "förtäckt lön" genom hyresfusk med en lägenhet i Uppsala. Han påstås även ha låtit Abi Omsorg bekosta privata inköp som möbler för 87 000 kronor. Han upptaxeras med sammanlagt 627 000 kronor.

Företagaren skriver till UNT att Skatteverkets påståenden saknar belägg. "Vi kommer ta detta ärende vidare till högre instanser där vi är övertygade om att bevis och inte påståenden kommer ligga till grund för beslutsfattning", uppger företagaren.

Mannen har även tidigare fått anmärkningar från myndigheter.

2019 ansökte Abi Omsorg AB om tillstånd för att bedriva hemtjänst i Uppsala. Men IVO, Inspektionen för vård och omsorg, sa nej.

Enligt IVO var företrädarna olämpliga eftersom de inte betalat in sina skatter i tid. Dessutom hade den nu aktuella företagaren upptaxerats med 810 000 kronor sedan han enligt Skatteverket tagit ett förbjudet lån från ett av sina bolag.

Företagaren har tidigare gett yrkesvägledning åt arbetslösa genom ett annat av sina företag, Sweden East Connection AB, SECAB.

2019 avslutade Arbetsförmedlingen avtal med SECAB i sex städer. Vid tillsynsbesök hade det uppdagats en rad brister, bland annat att SECAB bokat in arbetslösa för gruppsamtal trots att företaget utlovat individuella samtal.

Arbetsförmedlingen, som fram tills dess hade betalat ut 11 miljoner kronor till SECAB, skrev i sitt beslut att man saknade förtroende för företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!