"Fuskare inom krogbranschen tvingas bort"
Ännu en restaurang i Uppsala påstås ha krympt omsättningen med hjälp av manipulerade kassaapparater. De åtgärder som är på gång mot fusk kommer att slå ut oseriösa krögare och leda till högre priser, tror Mats Hulth, vd vid Hotell- och Restaurangföretagarna.
Mats Hulth, vd vid Hotell- och Restaurangföretagarna, tror att fuskare kommer att slås ut med de nya åtgärderna.
Foto: Scanpix
Det senaste ärendet gäller två Uppsalakrögare, 44 respektive 35 år gamla, som ska ha tagit ut 1,4 miljoner kronor svart.
Nyligen beslöt länsrätten att en betalningssäkring fick göras mot männen. Data från hårddisken uppges visa att en stor mängd inslagna kvitton raderats i efterhand och 26 procent av lunchförsäljningen har inte slagits in alls.
Under 2007 har de båda restaurangägarna deklarerat en inkomst på noll respektive 118 000 kronor.
Bevisningen i ärenden med manipulerade kassaapparater anses av polisen som mycket stark. Flera Uppsalakrögare har åtal att vänta sedan granskningar avslöjat att de enligt Skatteverket gjort sig skyldiga till den här typen av fusk.
I februari dömdes ägaren till en restaurang i centrala Uppsala till tio månaders fängelse och fem års näringsförbud. Under rättegången erkände mannen att han tagit ut en halv miljon kronor svart genom att radera kvitton i kassaapparaten.
Vid årsskiftet kommer en lag som tvingar krogar att skaffa certifierade kassaapparater. Sedan tidigare finns en lag om personalliggare.
- Det här ger helt nya möjligheter att sanera branschen och en stor del av de som fifflar kommer successivt att tvingas bort, säger Mats Hulth, vd vid Hotell- och Restaurangföretagarna.
- Det kommer alltid att finnas folk som fuskar men med de här nya verktygen för myndigheterna blir det väsentligt svårare.
Skattefusk leder till prispress på krogmaten och Mats Hulth tror att det bli dyrare att gå på restaurang om de oseriösa försvinner.
- Men hur mycket priserna höjs är svårt att säga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!