Fuskare på läkarlinjen portas av domstol

Studenter som stängts av från Uppsala universitet efter fusk på högskoleprovet kräver att få återuppta studierna. Men domstolarna säger nej.

Bilder ur polisutredningen. Den till vänster visar hur utrustningen såg ut som HP-hjälpen skickade till sina "kunder". 

Till höger syns de mobiltelefoner som polisen påträffade i HP-hjälpens "sambandscentral" i Norrköping. Via mobilerna förmedlades de rätta svaren till personer som fuskade på högskoleprovet.

Bilder ur polisutredningen. Den till vänster visar hur utrustningen såg ut som HP-hjälpen skickade till sina "kunder". Till höger syns de mobiltelefoner som polisen påträffade i HP-hjälpens "sambandscentral" i Norrköping. Via mobilerna förmedlades de rätta svaren till personer som fuskade på högskoleprovet.

Foto: Polisen

Uppsala2019-08-16 20:27

Våren 2018 gjorde polisen tillslag mot ett nätverk av bedragare som kallade sig HP-hjälpen. Därmed kunde en fuskhärva kopplad till högskoleprovet rullas upp.

Högskoleprovet är ett alternativ för dem som inte har tillräckligt bra betyg från gymnasiet. Den som uppnår toppresultat på provet kan få tillträde till mycket eftertraktade utbildningsplatser, exempelvis på läkarprogrammet.

Polisutredningen har hittills medfört att fejkade provresultat raderats för 139 personer runt om i landet som bedöms ha köpt fusktjänster av HP-hjälpen.

Enligt uppgifter som UNT fått fram har minst åtta studenter kommit in på Uppsala universitet efter anklagelser om mygel i samråd med HP-hjälpen. Sex av de utpekade fuskarna har antagits till läkarlinjen på felaktiga poäng men blivit avstängda när oegentligheterna uppdagats.

Efter att ha portats från universitetet har några av de misstänkta studenterna överklagat till domstol. De har bland annat hävdat att deras namn hamnat på HP-hjälpens kundlistor av misstag, exempelvis efter id-kapningar. Samtliga har dock fått avslag i förvaltningsrätten.

En av dem som överklagat är en 29-årig Uppsalabo som började läsa till läkare vid Uppsala universitet 2017. Att han råkar finnas med på en av HP-hjälpens listor är enligt 29-åringen inget bevis på att han fuskat.

Han har gjort högskoleprovet två gånger. Inför det andra provtillfället hade han enligt utredningen köpt fusksvar och fick då ett betydligt bättre resultat än första gången han gjorde provet.

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att 29-åringens provresultat ska raderas eftersom utredningen visar att han fuskat.

Mannen är tidigare dömd för en rad brott, bland annat misshandel, olaga hot, skadegörelse och narkotikabrott.

En annan avstängd läkarstudent i Uppsala gjorde först högskoleprovet två gånger på "normalt vis" och fick då i snitt 0,5 poäng, vilket är ett svagt resultat. Vid ett tredje provtillfälle ska han ha betalat HP-hjälpen cirka 150 000 kronor och då fått 1,85 poäng, vilket bara två av 1000 provdeltagare lyckades uppnå.

Mannen har mot sitt nekande dömts till 3 000 kronor i böter för grov osann försäkran.

HP-hjälpen marknadsförde sina fusktjänster med påståenden om att de hjälpt hundratals personer in på sina drömprogram. "Under våra sex år har ingen enda kund åkt fast", hävdade organisatörerna.

Den som köpte fuskpoäng av HP-hjälpen fick betala enligt en taxa som ökade med antal begärda poäng. Att få mycket höga poäng kostade runt 100 000 kronor och uppåt.

HP-hjälpen skickade ut postpaket med mobiltelefon och öronsnäcka till sina kunder. När provet väl ägde rum fick fuskarna de rätta svaren upplästa för sig i öronsnäckan.

2,0 är maxpoäng

För att kunna använda resultat från ett högskoleprov vid antagning till högskolan måste man vara behörig till den aktuella utbildningen.

Behörighet kan man få exempelvis genom gymnasieexamen. Dessutom måste man ha läst vissa kurser.

Minst en tredjedel av alla platser på utbildningar som vänder sig till dem som vill läsa på högskolan ska ha högskoleprovet som urvalsgrund.

Vid det senaste högskoleprovet, som genomfördes i april 2019, deltog drygt 55 000 personer.

Maxpoäng är 2,0. Endast 10 procent av deltagarna uppnådde 1,4 poäng eller mer.

Källa: studera.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om