Det beslutade samma betygsnämnd som för tre år sedan godkände avhandlingen om kräftdjurs immunologi när den på tisdagseftermiddagen möttes igen för en förnyad prövning av avhandlingen. Det är första gången som en tidigare godkänd doktorsavhandling vid Uppsala universitet i efterhand underkänns på grund av att forskningsfusk har upptäckts i den.
– Jag är kritisk till universitets inledande hantering av detta ärende, men det är glädjande att man nu tagit sitt ansvar och följt rekommendationen från en expertgrupp vid Centrala etikprövningsnämnden om att dra tillbaka avhandlingen. Jag hade dock gärna sett att även handledarna fått någon form av kritik för bristande koll på sin tidigare doktorand, säger Olof Leimar, professor i zoologi vid Stockholms universitet, som hösten 2014 anmälde det misstänkta forskningsfusket till Uppsala universitet.
Expertgruppen för frågor kring oredlighet inom forskningen kom fram till rekommendationen efter att, på begäran av Uppsala universitet, ha granskat och yttrat sig över Olof Leimars anmälan om misstänkta bildmanipulationer i sammanlagt tio uppsatser från den forskargrupp som den tidigare doktoranden varit medlem av. Som UNT tidigare har berättat kom expertgruppen dock fram till att ”bara” några av de anmälda uppsatserna, alla med den före detta Uppsaladoktoranden som förstaförfattare, innehöll medvetet manipulerade bilder.
I yttrandet rekommenderade expertgruppen att Uppsala universitet på grund av fusket med bilderna skulle överväga att dra tillbaka det tidigare godkännandet av doktorsavhandlingen. Expertgruppen var också mycket kritisk till den före detta doktorandens handledare, men kom ändå fram till att de enligt Uppsala universitets regelverk inte kunde fällas för oredlighet i forskningen.
På tisdagseftermiddagen kom så till sist betygsnämndens beslut i enlighet med expertgruppens rekommendation. Beslutet togs när det i princip inte längre finns någonting kvar av avhandlingen. Fyra av fem uppsatser som ingick i den har återkallats av tidskrifterna som publicerade dem, den senaste så sent som för bara ett par veckor sedan.
Beslutet togs utan att den tidigare Uppsaladoktoranden har kunnat svara på frågor och framlägga sin version av vad som hänt. Trots upprepade försök har Uppsala universitet inte lyckats få kontakt med den före detta doktoranden.
Nästa steg i detta unika ärende blir att fakultetsnämnden vid tekniskt-naturvetenskapliga fakulteten, nu när det inte längre finns någon godkänd avhandling, begär att Uppsala universitets examensenhet fråntar den före detta doktoranden hans doktorsexamen.
Fortfarande finns dock en teoretisk möjlighet för denne att vända hela processen genom att överklaga betygsnämndens beslut till förvaltningsrätten och där lägga fram bevis för att inget fusk är begånget. Att så kommer att ske verkar dock ytterst osannolikt.
Det sista spåret av den före detta Uppsaladoktoranden slutar i genetikers, immunologen och Nobelpristagaren Bruce Beutlers laboratorium vid Texas university i USA där doktoranden påbörjade sin så kallade post doc hösten 2014. Därifrån fick han efter bara några månader sparken på grund av misstankarna om forskningsfusk och efter detta har alla försök att få kontakt med honom misslyckats. Enligt Bruce Beutler uppgav den före detta Uppsalaforskaren innan han slutade att han övergett alla planer på en vidare forskningskarriär.
Mer om fallet med den fuskande forskaren kan läsas på: