Fylleriet ökar på sommaren

Sommarlov är tid för frihet och uteliv, men det är också en tid då många ungdomar provar alkohol och droger för första gången. När föräldrarna är på semester och den sociala kontrollen minskar blir det fler tillfällen att testa gränserna. För några blir det en inkörsport till missbruk.

Albin Gottfridsson, Therese Karlsson och Michael Lund är överens om att ungdomar festar mer på sommaren.

Albin Gottfridsson, Therese Karlsson och Michael Lund är överens om att ungdomar festar mer på sommaren.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-07-23 22:00
- Det finns många undersökningar som tyder på att sommaren är en känslig tid, speciellt för ungdomar som precis slutat högstadiet och är på väg till gymnasiet, säger Inger Olsson, chef för fält- och citygruppen i Uppsala kommun.
- Det är viktigt att tänka på att inte lämna barnen ensamma hemma utan tillsyn. Om man måste åka bort bör man se till att ha en tät kontakt, säger hon.
Margareta Nyström på Föräldraföreningen mot narkotika i Uppsala menar att just våren och sommaren är den värsta tiden för föräldrarna.

- Ungdomar lockas att vara utomhus och man samlas på ett annat sätt än under vintern. Alkoholanvändningen sprider sig under sommaren och sedan är steget till droger inte så långt.
Therese Karlsson, 15 år, håller med om att det är på sommaren som många testar alkohol.
- Det är då folk har tid och det är lätt att dra ut och festa. Det finns alltid någon som känner någon som kan köpa ut alkohol.
Enligt hennes kompis Albin Gottfridsson, 15 år, är det aldrig något problem att få tag på alkohol.
- På sommaren är alla lediga och jag kan få tag på alkohol i princip när som helst.

Therese Karlsson tror däremot inte att det spelar så stor roll om föräldrarna är hemma under sommaren eller inte.
- Det går inte att göra så mycket åt att ungdomar dricker. Man säger inte till föräldrarna att man är ute och festar och det är aldrig föräldrarna som köper ut alkohol.
- De vet inte heller när det händer eftersom man ofta säger att man sover över hos någon kompis, säger Michael Lund, 18 år.
För att förebygga missbruk bland unga är det enligt Margareta Nyström viktigt att vuxna är närvarande och föregår med gott exempel.
- Vi måste lära oss att inte ge bilden av att alkohol är lika med fest. Vi behöver inte gå till bolaget så fort det är nyår, midsommar eller kalas. Det handlar om attityder och vi kan göra mycket mer än vi tror.

I Uppsala kommun jobbar man under sommaren förebyggande med ungdomar och missbruk. Lokala förebyggare finns på plats i Gottsunda, Stenhagen, Sävja och Gränby/ Nyby/ Löten där de organiserar nattvandringar och stöttar ungdomar och föräldrar.
- Om man misstänker att en ungdom missbrukar alkohol eller droger bör man ta kontakt med socialtjänsten. Det finns till exempel möjlighet att lämna in urinprov för droganalys under hela sommaren, säger Inger Olsson.
Det kan dock vara svårt att avgöra om det handlar om missbruk eller vanligt tonårsbeteende.
- Om man märker att ungdomen ljuger, har hemligheter och inte beter sig som vanligt ska man reagera. Det bästa man kan göra är att konfrontera dem och fråga vad som pågår. Man ska visa att man bryr sig och inte ge sig, säger Margareta Nykvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om