År 2007 noterade Fredrik Eriksson att plogen efter traktorn fastnade i en bearbetad stock som stack upp ur torvjorden, vilket Sigtunabygden skrivit om vid flera tillfällen. Efter friläggning visade det sig att stocken var 9,6 meter lång, cirka 1 decimeter bred i basen och smal i toppen, och hade tydliga spår av bearbetning. Det fanns även tydliga nötspår av rep.
Tidigt föddes misstankar om att det kunde vara en forntida båtmast.
En C-14 datering av stocken som Statens maritima museum tidigare gjorde visade att den var från yngre bronsåldern, cirka 700 f Kr. Från vetenskapligt håll har teorin om båtmast avfärdats konsekvent, bland annat med motivering att så gamla master tidigare aldrig har hittats. Inte heller har man kunnat ge någon annan förklaring till märkena i stocken.
Syftet med undersökningen, som bekostas av länsstyrelsen i Stockholms län, var att få en övergripande bild av den miljö som stocken hittades i. Det som i dag är en åker med torvjord, var på bronsålder en grund sjö.
–Den här typen av undersökningar är ovanliga. Vi hittar mycket bevarat trä i schaktet, men det mesta är troligen naturligt. Det är stora stockar. Det finns även bearbetade träföremål. Vi har inte hittat någon konstruktion, säger arkeolog Jonas Svensson från Societas Archaeologica Upsalaliensis.
Med på undersökningen var även geologer från Uppsala universitet.
Ett prov togs från stocken, som förvaras i ett dike i närheten, för att avgöra vilket träslag den är tillverkad av.
Fyndplats från bronsåldern undersöktes
Nyheter. Tisdagen den 28 maj genomfördes en ovanlig arkeologisk undersökning vid Sigridsholm strax öster om Arlanda. Syftet med undersökningen var att undersöka platsen där ett märkligt föremål från bronsåldern tidigare påträffades.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!