Fyra av tio unga accepterar svartsprit
Fyra av tio ungdomar i Uppsala och Enköping och hälften av Östhammarsungdomarna ser inte något fel med att det bedrivs olaglig handel med alkohol från utlandet.
Så länge man inte dricker sig redlöst full är det okej att köpa sprit av langare, tycker Maria Rudenscholtz, Louise Wahlqvist, Mårten Sundqvist och Roy Jansson på Bolandsskolan i Uppsala.
Foto: Hans E Ericson
En liknande undersökning i höstas visade att en av tre ungdomar i samma kommuner någon gång det senaste året köpt alkohol som någon tagit in från utlandet. Över hälften av de tillfrågade 16-19-åringarna sade vidare att de ansåg att det var ganska eller mycket lätt att komma över utlandssprit.
Ökad tillgång
Enligt Michael Andersson, närpolischef i Uppsala, ser polisen mer och mer av flaskor med utländsk etikett när man beslagtar öl och sprit från berusade ungdomar.
- Tillgången har helt klart blivit större. Och det handlar inte bara om langning utan också om att föräldrarna i och med att de kan ta med sig så mycket mer sprit än tidigare hem från utlandsresan har större lager hemma och sämre koll på om någon flaska försvinner, säger han.
Falsk trygghet
Anna Möller, som är länssamordnare för drogförebyggande frågor vid Regionförbundet i Uppsala län tror att det finns en risk med utlandsspriten att den invaggar såväl föräldrar som ungdomar i en falsk trygghet i och med att spriten betraktas som mindre farlig än hembränt.
- Hembränt har en negativ stämpel. Det här med att man kan bli blind eller dö om man dricker det. Men med utlandsspriten blir risken att man tycker att den är mindre farlig och därför dricker mer, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!