På Idrottshuset kunde informationen om övervakningen ha varit tydligare och på Fyrishov saknade vissa kameror tillstånd. Bristerna på Idrottshuset åtgärdades omgående och Fyrishov har lämnat in en ansökan om utvidgning av sitt tillstånd som nu prövas av länsstyrelsen.
– När vi gör tillsyn kontrollerar vi först och främst att tillstånd finns, men även att tillstånden följs när det gäller bland annat upptagningsområden och informationsskyltar, säger Martin Coborn, vid länsstyrelsen i Uppsala län, i ett pressmeddelande.
Länsstyrelserna gjorde förra året en tillsyn av kameraövervakning på badanläggningar runt om i landet. Totalt 145 anläggningar granskades. Av dem hade 40 av anläggningarna kameror som kunde riktas mot plats dit allmänheten har tillträde, och som därför faller under länsstyrelsernas tillsyn.
Av dessa 40 anläggningar fick 29 någon typ av anmärkning, vilket innebär att cirka 75 procent av anläggningarna som omfattades av tillsynen inte följer kameraövervakningslagen.
De vanligaste anmärkningarna handlade om att badanläggningarna saknade tydlig skyltning om att kameraövervakning sker. Näst vanligast var att antalet kameror överstiger beviljat tillstånd eller att övervakningen sker utanför tillåtet område.
– Anmärkningarna är allvarliga. Badanläggningar är en plats för rekreation där besökarna vanligtvis är lättklädda och integritetsintresset är högt. Det är viktigt att tillstånden och lagen följs, säger Linnea Tegernäs, jurist på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.