Gå längs vår äldsta stadsgata

LÄSARNAS SOMMARFAVORIT. Strosar man längs Stora Gatan så hör man många olika språk i folkvimlet. Samtidigt är det många som hälsar på varandra, för Sigtuna är både en turistort och en fungerande småstad i bästa Elsa Beskow-stil.

På Stora Gatan i Sigtuna talas i dag, liksom under vikingatiden, flera olika språk. I dag kommer många turister från Usa och Asien för att uppleva Sveriges äldsta stad.

På Stora Gatan i Sigtuna talas i dag, liksom under vikingatiden, flera olika språk. I dag kommer många turister från Usa och Asien för att uppleva Sveriges äldsta stad.

Foto: Maria Lindblom

Uppsala2009-06-17 09:00
Men det händer att turistbyråns personal får frågan om staden är på riktigt, om folk bor och verkar i de gamla husen.
- Vi svarar förstås att det inte är någon kuliss och det är härligt att kunna säga att staden lever året runt, säger Camilla Zedendahl, vd på Sigtuna Turism.

Några som fascinerats speciellt av miljön är kineser som varit på besök. Därför finns nu en kopia av Stora Gatan - utanför Shanghai.
På originalgatan i Sigtuna går att hitta allt från souvenirer till en Icabutik. Från stadens bageri doftar det av nybakt bröd och här säljs bland annat speciella Sigtunamunkar. Men det som man turist kanske lägger märke till mest är de mysiga kaféerna och hantverksbutikerna. Tovad ull, skinn och antikviteter finns exempelvis efter gatan. Här möts gamla tekniker och modern design.

Hit har också Ronny Latva och Charlotta Söör flyttat för att öppna en egen chokladeria i slutet av gatan.
- Folk tyckte att vi var knäppa när vi sade upp oss och startade eget här ute, men vi hamnade helt rätt. Vi kom mitt i chokladvågen, säger Charlotta Söör.
Ett tips för alla som kommer nya till Sigtuna är att först göra ett besök i stadens turistbyrå som är inrymd i Drakegården, en gammal gård efter gatan med en fin trädgård bakom där man har utsikt över strandpromenaden.
- Vi brukar säga att det finns två sorters Sigtuna. Dels det historiska Sigtuna som många kommer hit för och som presenteras på Sigtuna museum i slutet av Stora Gatan, dels för det mysiga Sigtuna, säger Sofia af Geijerstam, pressansvarig på Sigtuna Turism.

Stora gatan har exakt samma sträckning som år 970-980 då den anlades. Under fötterna ligger i dag minst tre meter minnen eller skräp från dem som bott och verkat vid gatan under alla tidigare århundraden.
- Längst ner på gatan låg Kungsgården, nästan exakt på den plats där Sigtuna museum finns i dag. Trots kulturlagren så ser man att platsen ligger lite högre än de andra tomterna efter gatan och det var en liten höjd där även från början, säger Sten Tesch, Sigtuna museums chef, om den historietäta mark som gatan ligger på.




2. Sigtuna stads hotell
1909 Sigtuna stads hotell är det minsta femstjärniga hotellet i landet med sina 36 bäddar. I år firar hotellet hundra år och för några år sedan renoverades hela byggnaden.

3. S:t Olofs kyrkoruin
Den pampiga stenruinen är ett kännetecken i Sigtuna som många blickar dras till, men än vet man inte om Sveriges äldsta stenkyrka kanske låg här.

4. Steningebadet.
Ligger intill Steninge slott. Där finns kiosk, omklädningsrum med dusch och toaletter. I Sigtuna kommun finns även Sjudargårdsbadet, Rosersbergsbadet, Åholmsbadet och Munkholmsbadet.

5. Steninge slott.
Öppet dagligen året runt. 1700-talsslottet visas varje dag i juli och augusti. Här finns bland annat barockpark, glashytta, restaurang, galleri och butik. Man kan även prova på att blåsa glas här. Läs mer på www.steningeslott.com.

6. Skinn- och fiskskinnsgarvning.
Går att se i Lottas Garfveri med ateljé på Långgatan i Sigtuna. Lotta Rahme håller även kurser i garvning. Kunskaperna har hon hämtat från inuiter, indianer, samer och yrkesgarvare. Ring i förväg för att få reda på om garveriet är öppet.

7. Rådhuset i Sigtuna.
Sveriges minsta rådhus är en välbesökt del av Sigtuna museum. Här väljer många att gifta sig borgerligt. Stadens egen borgmästare Eric Kijhlman ritade huset och på pingstafton 1744 invigdes det. Innehåller kungaporträtt och pampiga stolar.
FAKTA
Stora Gatan

Vad? Bilfri gata som lockar turister.
Var? Sigtunas huvudgata.
Öppet? Året runt. Butikerna och kaféerna har olika öppettider.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om