Galen i bananer!
En miljon apor kan inte ha fel - det är bananer som gäller! Dessutom passar frukten perfekt i både godis och glass. Fixa en riktig djungelfest med tre supergoda bananrecept!
En miljon apor kan inte ha fel - det är bananer som gäller!
Foto: Patrik Lundin
Supergott och dessutom ganska enkelt att göra. Det enda tråkiga är att vänta på att kolorna ska stelna. Receptet räcker till ungefär 30 kolor.
Du behöver:
50 gram smör
5 matskedar grädde
1 mosad banan
1,5 deciliter socker
0,5 deciliter sirap
0,5 tesked vaniljsocker
1 kastrull med tjock botten
En form, ungefär 20 centimeter bred och 15 centimeter lång
Lite matolja att smörja formen med
Smörgåspapper att slå in kolan i
Gör så här:
Smält smöret i kastrullen. Häll i alla övriga ingredienser och rör om. Låt geggan koka utan lock i ungefär 15 minuter. Rör då och då. Gör ett kulprov för att kolla om kolan är klar och lagom seg. Droppa i lite smet i ett glas med kallt vatten. Om smeten löser upp sig i vattnet är inte kolan klar, utan ska koka någon minut till. Blir den däremot till en seg massa är det dags att ta bort kastrullen från plattan.
Häll smeten i formen och ställ på ett svalt ställe tills kolan har stelnat. Det kan ta ta några timmar, så det gäller att ha tålamod. Skär upp kolan i lagom stora bitar och slå in dem i smörgåspapper. Färdigt att äta!
Bananglass
Världens enklaste glass-recept! Och det bästa är att det smakar som lyxig gräddglass! Receptet räcker till två portioner.
Du behöver:
2 bananer
2 matskedar oboy-pulver
0,5 deciliter nötter - till exempel valnötter eller osaltade jordnötter
Gör så här:
Börja dagen innan du ska äta glassen med att skala bananerna och stoppa dem i frysen. Det är viktigt att de är genomfrysta, annars blir det inte glass. Ta sedan fram dem när det är glass-dags. Lägg bananer, oboy-pulver och nötter i en matberedare och mixa till en jämn massa. Det brukar ta ungefär en minut. Häll upp i snygga glas eller skålar. Mums!
Bananmuffins
Det är ett gäng ingredienser att hålla reda på, men då blir å andra sidan muffinsen extremt goda också! Receptet räcker till tolv stora muffins.
Du behöver:
2 ägg
0,5 deciliter farinsocker
1,5 deciliter socker
1 tesked olja
1 deciliter kesella
3 mosade bananer
3 deciliter vetemjöl
2 teskedar bakpulver
1 tesked kanel
Muffinsformar
Gör så här:
Blanda ägg, farin och vanligt socker i en bunke. Vispa med en elvisp så att det blir fluffigt. Rör ner olja och kesella. Ta fram en annan bunke och blanda mjöl, bakpulver och kanel i den. Häll sedan ner dem blandningen i äggsmeten. Rör i bananmoset sist.
Ställ ut muffinsformar på en plåt och klicka i smeten i dem. Grädda i ugnen i 225 grader. Efter ungefär 15 minuter är muffinsen klara. Skynda att äta medan de fortfarande är varma!
Tips!
Mixerkniven är vass och ugnen och kolasmeten är varma - det är smart att ha med en vuxen medhjälpare när man fixar och fejar i köket!
Prickiga bananer!
Bananer är inte alltid gula. Det finns faktiskt röda, rosa, gröna och till och med prickiga bananer också! De kan också användas på olika sätt. I många länder kokar man och äter bananer till mat, precis som vi äter potatis. De bananerna är inte lika söta i smaken.
HAR DU ETT SCHYSST BANANRECEPT? SKRIV NED DET HÄR NEDAN!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!