Galet godis

Sega rÄttor, sura color och salta sillar? Suck. Börjar inte de gamla vanliga godisarna kÀnnas lite trÄkiga? HÀr Àr nÄgra tips pÄ lÀckert godis frÄn resten av vÀrlden för dig som söker variation!

Foto: Pernilla Wahlman / SCANPIX

Uppsala2010-04-11 09:04

Stekta grÀshoppor
MÄnga thailÀndare njuter gÀrna av en pÄse stekta grÀshoppor under fredagsmyset. Som sÄ mycket annat thailÀndskt Àr denna trend nu pÄ vÀg till Sverige. PÄ internet kan du bestÀlla en ask grÀshoppor med smakerna salt och vinÀger, bacon eller cheddarost för bara 19 kronor.

Sockrade vattenlarver
I de japanska bergen bor det vÀldigt mycket mÀnniskor pÄ en vÀldigt liten yta. Förr i tiden behövde man Àta insekter för att slippa gÄ hungrig. I dag behöver ingen svÀlta i Japan, men mÄnga fortsÀtter Àta insekter ÀndÄ - eftersom det Àr sÄ gott. Ett av de populÀraste tilltuggen Àr "zazamushi", vattenlarver som stekts i soja och socker.

Rostade nattfjÀrilar
NÀsta gÄng du ser en nattfjÀril kan du göra som aboriginerna i Australien gjorde förr i tiden: slÄ ihjÀl den och rosta den i glöd tills vingarna och benen har brÀnts bort. Skaka sedan insekten för att fÄ bort huvudet. Stoppa in malen i munnen. Njuuut.

Saltade termiter
Den flygande termiten Àr myrans lite större kusin. Precis som mÄnga andra insekter dras de till ljus. I Nigeria utnyttjar man detta genom att nattetid stÀlla en hink med vatten under en lampa. NÀr morgonen kommer kan man fiska upp mÀngder med insekter ur hinken. Termiterna grillas över öppen eld, saltas och Àts upp. De stora drottningarna ska vara allra godast.

Chokladdoppade myror
Eftersom vi i Europa Àr ovana vid att Àta insekter som godis har det dykt upp lite "snÀllare" varianter Ät oss. Ett bra nybörjar-insektsgodis Àr chokladdoppade myror. De sÀljs pÄ hemsidor bÄde i Sverige och utomlands. Men enligt rapporter frÄn de som testat Àr godiset lite av en besvikelse. Smaken pÄ de smÄ munsbitarna Àr nÀmligen nÀstan precis som vanlig choklad!

Dumt att Àta insekter?
Tycker du att det verkar korkat att Àta insekter? Fel, fel, fel - i sjÀlva verket Àr det korkat att inte Àta insekter! Insekter innehÄller nÀmligen stora mÀngder av nyttiga proteiner och vÀldigt smÄ mÀngder onyttigt fett. Dessutom Àr det miljövÀnligt eftersom insektsuppfödning krÀver mycket mindre resurser Àn till exempel grisuppfödning. SÄ hugg in!

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om