- Det är viktigt att få ner halterna av småpartiklar så att de uppfyller miljökraven. Att halterna enstaka dagar överstiger normen är dock knappast hälsofarligt, säger docent Dan Norbäck, yrkeshygieniker vid Arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset.
En del läsare har hört av sig till UNT och klagat över att de tycker att det är ovanligt mycket damm i stadsluften. Och visst är halterna högre än normalt, men ändå inte högre än vad de brukar vara när gaturengöringen kommer i gång efter vintern.
- Det är just i samband med gatusopningen som halterna av små partiklar i stadsluften brukar bli så höga att de överstiger Naturvårdsverkets och EU:s normer. Då kan halterna av PM10 stiga till fyra till sex gånger högre än normen, säger Dan Norbäck.
PM10 är ett mått på partiklar som är 0,01 millimeter i diameter eller ännu mindre. Enligt reglerna ska det i genomsnitt under ett dygn inte finnas mer än 50 mikrogram av så små partiklar per kubikmeter luft.
Gränsvärdet bygger på studier som visat att inandning av så små partiklar i sådana mängder kan bidra till hjärt-kärlsjukdomar, astma och andra sjukdomar i luftvägarna.
- En del studier har pekat på att det framför allt är inandning av ultrafina partiklar som är kopplade till hjärt-kärlsjuklighet, medan inandning av partiklar i storleken 0,0025 till 0,01 millimeter är mer kopplade till astma, säger Dan Norbäck.
Gränsvärdena för hur höga halterna av småpartiklar i luften får vara tar inte hänsyn till vilkens sorts partiklar det är och varifrån de kommer - till exempel om källan till dem är vedeldning, bilavgaser, vulkanaska, vägsalt eller virvlande gatudamm. Spontant kan man kanske tycka att det borde vara farligare att andas in bilavgaser än gatudamm.
- Så kan det vara, men det finns faktiskt en välgjord studie gjord bland amerikanska poliser som patrullerade större vägar, som visar en koppling mellan partiklar som virvlar upp från gator och vägar och luftvägssjuklighet. Ju mer gatudamm och vägdamm man kunde mäta inne i polisbilen, desto mer luftvägsbesvär och inflammation i luftvägarna hade de, säger Dan Norbäck.
I studien mätte forskarna halterna av småpartiklar inne i polisbilarna. Genom att analysera hur det var sammansatt kunde de fastställa hur mycket som kom från vägdamm och hur mycket som kom från trafikavgaser.
"Gatusopning kanppast en hälsofara"
När gatorna sopas så här i vårtider ökar halterna av gatudamm i stadsluften. I samband med gaturengöring kan halten av småpartiklar i luften tillfälligt bli så hög att den rejält överstiger EU:s miljönormer.
Sopning av gatorna Norrlandsgatan
Foto: Pelle Johansson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!